Stefánia
0 °C
3 °C

Merénylettől féltik Saront

2003.06.05. 12:46
Félő, hogy zsidó szélsőjobboldaliak is beavatkoznak az Izrael és a palesztinok között folyó béketárgyalásokba, figyelmeztet az izraeli biztonsági szolgálat. Izraelben egyre nagyobb megmozdulásokat tart a szélsőjobb, és Saron meggyilkolását pedzegető feliratok kerülnek a falakra. A helyzet kísértetiesen hasonlít 1995-re, amikor Jichak Rabin békepárti miniszterelnököt gyilkolták meg.
"A Rabin tér nevét Rabin és Saron térre kell változtatni!", "Saron, a következő te vagy a sorban!" Ilyen és ehhez hasonló feliratok láthatók az utóbbi napokban Izraelben. A biztonsági szolgálat újabb miniszterelnök-gyilkosságtól tart, de már fokozhatatlan a testőrök száma és munkája Saron körül.

Saronra már nem lehet jobban vigyázni

Tovább növelte a jelentős feladatokkal megbízott miniszterek körül szolgálatot teljesítő testőrök számát a Sin Bét, az izraeli biztonsági szolgálat - közölte szerdán a sajtóval a szolgálat egyik magát megnevezni nem akaró magas rangú tisztje. "Ariel Saron miniszterelnök életére már nem lehet jobban vigyázni, mint ahogy ma tesszük" - tette hozzá.

Az izraeli-palesztin viszály megszüntetésére irányuló, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió által kidolgozott útiterv elfogadása után megsokszorozódott a szélsőjobboldali zsidó szervezeteknek az útiterv megvalósítása elleni tevékenysége, és fokozódott a Saron elleni uszító hadjáratuk.

Könnyen úgy járhat, mint Rabin

Minthogy a miniszterelnök szerdán a jordániai csúcson hivatalosan is hozzájárult az egybefüggő, önálló palesztin állam két éven belüli szakaszos megteremtéséhez, az úgynevezett nagy Izrael hívei feltételezhetően Saron meggyilkolásával akarják ezt megakadályozni.

Ugyanez történt 1995-ben Jichak Rabin akkori miniszterelnökkel, akit egy Tel-Aviv-i békegyűlésen Jigal Amír, egy szélsőséges zsidó gyilkolt meg, megakasztva ezzel a 1993 és 1995 között Rabin és Arafat között folyó oslói tárgyalásokat. Akkor megtört az épphogy megkezdődött békefolyamat, amelynek folytatására csak napjainkban látnak újabb esélyt.

Ha a politikai harcba a szélsőségesen gondolkodó rabbik is beszállnak, és a katonaság valóban megkezdi a palesztin területeken törvénytelenül épített zsidó települések felszámolását, Ariel Saron élete még nagyobb veszélybe kerül - mondta a Sin Bét tisztje.