Valér
2 °C
8 °C

Bush: A libanoni konfliktus egy szélesebb háború része

2006.08.15. 00:22
Az amerikai elnök szerint sokkal veszélyesebb lett volna a libanoni háború, ha Irán birtokában lenne az áhított atomfegyvernek. A washingtoni külügy szerint az ENSZ BT határozata Irán és Szíria vereségét hozhatja. Libanon még a héten 15 ezer katonát küld az ország déli részébe.

Az amerikai elnök és a washingtoni külügyminisztérium Irán és Szíria vereségének tartja a libanoni háborút és az azt lezáró fegyvernyugvást.

Irán és Szíria a háttérben

George Bush elnök szerint a Közel-Kelet történelme fordulóponthoz érkezett, a Hezbollah gerillái vereséget szenvedtek az Izraellel vívott egy hónapos közel-keleti háborúban. Az amerikai elnök a washingtoni külügyminisztériumban tett hétfői látogatásakor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, mennyivel veszélyesebb lenne ez a viszály, ha Irán birtokában volna az általa áhított atomfegyvernek. Bush arról beszélt, hogy a libanoni konfliktus egy szélesebb, a szabadság és a terror közötti háború része. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Irán és Szíria az elsődleges támogatója a Hezbollahnak, amely két izraeli katona elhurcolásával kiprovokálta az összeütközést. A több mint 900 halálos áldozatért és a dél-libanoni pusztításért a Hezbollahot terheli a felelősség - szögezte le.


Dick Cheney, George W. Bush és Condoleezza Rice (fotó: AFP)

George Bush, a nemzetbiztonsági tanácsadóival folytatott egyeztetések után azt mondta a sajtónak, hogy az ENSZ BT tűzszüneti egyezménye "fontos lépés előre, amely hozzájárul ahhoz, hogy az erőszak véget érjen". Reményét fejezte ki, hogy a fegyvernyugvás tartós lesz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Libanon nem lehet erős demokrácia, ha a Hezbollah államként működik az államon belül, hiszen a mostani válságot is az okozta, hogy a szervezet a libanoni kormány tudta nélkül támadta meg Izraelt.

A harcoló felek már nem látják ilyen egyértelműen a győztes kilétét: a Hezbollah és Izrael is sikernek ítéli a több mint egy hónapig tartó háború lezárását.

Washingtonban cáfolják a segítséget

Bush szerint az olyan törékeny demokráciákban, mint Libanon és Irak, a szabadság terjesztése a leghatékonyabb módja annak, hogy le lehessen győzni a terroristák "gyűlöletes ideológiáját". Az önkényuralom és a terror elleni háború azonban nehéz lesz és több áldozatot fog követelni - figyelmeztetett.

A The New Yorker című hetilap névtelenséget kérő külügyi és hírszerzési források alapján a hét végén arról cikkezett, hogy a Hezbollah elleni harcok megtervezésében az Egyesült Államok segítséget nyújtott Izraelnek. A lap szerint Washington már a két izraeli katona elrablása előtt rábólintott a síita szervezet ellen indítandó hadjáratra, és a Hezbollah szétzúzását mintegy "előjátéknak" szánta az iráni nukleáris létesítmények elleni megelőző amerikai csapásméréshez. Az amerikai kormányzat cáfolta az állítást.

Szíria és Irán veresége

A washingtoni külügy is szélesebb összefüggésekre koncentrál a konfliktus lezárásával kapcsolatban. Sean McCormack szóvivő szerint Irán és Szíria stratégiai kudarcot szenved, ha a Biztonsági Tanács által elfogadott határozatot teljes mértékben megvalósítják a felek. A szóvivő rámutatott, hogy az 1701-es számú határozat megvalósításának esetén Libanonban megerősödik a demokrácia, valamint stabilizálódik a helyzet az izraeli-libanoni határ mentén. A pénteken egyhangúlag elfogadott BT-határozat megtiltja Iránnak és Szíriának, hogy továbbra is fegyvereket szállítson a Hezbollahnak, illetve támogassa a szervezetet - mondta McCormack, hozzátéve, hogy a határozat lehetővé teszi a libanoni kormány fennhatóságának kiterjesztését is.

Két évvel ezelőtt a Biztonsági Tanács határozatban követelte a Hezbollahtól, hogy szerelje le harcosait, s ezt most is megismételte. Az amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy amennyiben teljesítik mindkét határozat előírásait, az kudarc lesz a Hezbollah számára.

Libanon bevonul Dél-Libanonba

A libanoni védelmi miniszter már hétfőn közölte, hogy ezen a héten 15 ezer katonát vezényelnek a Lítáni-folyó térségébe. Eliász Murr elmondta, hogy a libanoni katonák a folyó északi partján fognak állásokat kiépíteni. Az 1701-es számú BT-határozat amellett, hogy az Izrael és a Hezbollah síita szervezet közötti harcok beszüntetésére szólította fel a hadban álló feleket, kérte azt is, hogy az izraeli határtól északra egy bizonyos dél-libanoni területen nemzetközi békefenntartó és libanoni katonák részvételével alakítsanak ki egy ütközőövezetet, amely távol tartja egymástól az ellenséges erőket. Murr arról nem tett említést arról, hogy a libanoni katonák a későbbiekben a folyó déli partvidékére is átmennének.

Jelenleg az ENSZ libanoni kontingense, a 2 ezer fős UNIFIL igyekszik átvenni a kivonuló izraeli haderő nyomán keletkező ellenőrzési vákuumot. Murr szerint a nemzetközi csapatok első egységei előreláthatólag mintegy 10 nap múlva érkeznek meg a térségbe.