Klaudia
-3 °C
3 °C

Irak nem segített az al-Kaidának

2004.06.16. 17:24
Nem bizonyítható az iraki háború kirobbantásának legfőbb indítéka, hogy Szaddám Huszein rendszere támogatta volna az al-Kaidát, állapította meg az amerikai 9/11 bizottság, amely a héten újabb információkkal szolgál.
Nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy Szaddám Huszein kormánya együttműködött volna az al-Kaida terrorista hálózattal az Egyesült Államok ellen elkövetett akcióik kivitelezésében, állítja a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottság jelentése.

Két párti kampányolás Bush ellen
Neves republikánus és demokrata volt nagykövetek, katonai vezetők kezdenek kampányolni Bush ellen, arra buzdítva a szavazókat, vonják meg a bizalmukat az elnöktől novemberben - írja a BBC.

A huszonhat visszavonult tisztviselő szerdán teszi közzé állásfoglalását, amelyben Bush külpolitikáját bírálják, mondván, mióta Bush kormányoz, Amerika nem biztonságosabb, hanem elszigeteltebb lett. Az aláírók a nemzetközi erők a jelenleginél nagyobb mérvű bevonását sürgetik az iraki rendezésbe.

Az aláírók között olyan nevek szerepelnek, mint William Crowe, egykori amerikai főparancsnok, vagy Stansfield Turner a CIA volt vezetője. Az aláírók közölték azt is, nem feltétlenül John Kerry támogatói, de mindenképpen Bush ellenzői.

Egy másik verzió

A bizottság két nappal azt követően adta ki jelentését, hogy Dick Cheney elnökhelyettes hétfőn azt állította az iraki háború elkerülhetetlenségéről beszélve, hogy Irak régóta kapcsolatban állt az al-Kaidával, kedden pedig Bush biztosította egyetértéséről helyettesét.

Irak megtámadásában a fő indok az volt, hogy Szaddám rendszere a terrorizmust támogató országok közé tartozik, a szeptember 11-ei támadás felelősének tartott bin Ladent pedig pénzeli, és segítséget nyújt a terroristák kiképzésében, felfegyverzésében.

A tíz tagból álló, republikánus, demokrata képviselőkből álló testület jelentése nem először mond ellent az amerikai kormányzatnak. A New York-i terrortámadások megelőzhetőségét vizsgálva például elítélte a titkosszolgálatokat, a CIA és az elnöki adminisztráció hírszerzéssel foglalkozó illetékeseiről pedig lesújtó véleménnyel volt, miután megállapította, bár jelentésekből értesültek egy nagyobb támadásról, nem vették elég komolyan a figyelmeztetést.

Viszonyuk inkább ellenséges volt

Szaddám rezsimje és az al-Kaida között azért kialakult valami kapcsolat a kilencvenes évek vége felé, amikor bin Laden 1996-ban Afganisztánban telepedett le, de korábban bin Laden még ellenséget látott a Közel-Keleten meglehetősen világi rendszert működtető Szaddám Huszeinben. A bizottság két magas rangú terrorista kihallgatására hivatkozva megállapította, végül semmiféle kooperáció nem lett az érdeklődésből.

Az al-Kaida a közhiedelemmel ellentétben sosem kapott egyszerre nagyobb összeget, és a gazdagnak mondott vezér, bin Laden sem 300 millió dollárral indította el a világ leghatékonyabb terrorszervezetét, az mindvégig kisebb-nagyobb adományokból tudott működni.

A bizottság még a héten újabb, eddig nem ismert adatokkal fog szolgálni az al-Kaida működésével, a terrortámadás kivitelezésével, valamint a felkészületlen amerikai haderővel kapcsolatban, amellyel minden bizonnyal a Fehér Ház idegeire fognak menni. Nem véletlenül, a testületnek még George W. Busht is sikerült meghallgatnia, igaz az elnöknek nem kellett esküt tennie.