Pál
-1 °C
5 °C

Bush támogatja a teheráni diákokat

2003.06.16. 18:36
Nem kérnek az ajatollah isteni kiválasztottságából a rezsim ellenes tüntetők Iránban. A hatodik napja tartó megmozdulásokban eddig egyes hírek szerint 140 embert tartóztattak le, ötven körül is lehet a sérültek száma. Bush kiáll a szabadságjogokért, az iráni vezetés tiltakozik a beavatkozás miatt.
Ne legyen Isten földi képviselője többé, akinek szava megkérdőjelezhetetlen, szólították fel Ali Hamanei iráni ajatollahot, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjét Teheránban iráni értelmiségiek.

A népnek joga van bírálni a vezetőket

A levél aláírói - egyetemi oktatók, diákok, írók és politikai aktivisták - egyebek mellett azt követelik Hameneitől, hogy tartozzék felelőséggel az iráni nép iránt.

"A népnek joga van ellenőrizni és bírálni a vezetőit, továbbá eltávolítani őket a hatalomból, ha nincs megelégedve velük" - áll a levélben.

A szabadság iránti vágy

Időközben az iráni külügyi szóvivő reagált George Bush amerikai elnök azon kijelentésére, amely szerint a múlt heti iráni tüntetések mozgatója a szabadság iránti vágy.

"Tudatlanságból, vagy rosszindulatból és az Iránnal szembeni ellenséges érzületből fakad" - idézte a szóvivőt az AP, amerikai hírügynökség.

Aggresszívabb eszközök

Korábban Amerika és Irán megszakították a háttértárgyalásokat is, amerikai lapértesülések pedig arról számoltak be, Amerika kész aggresszívabb eszközökhöz is nyúlni a teheráni rezsim megbuktatásáért.

Teheránban már hatodik napja folynak a diáktüntetések, legutóbb lövéseket is lehetett hallani. Az elmúlt öt éjszakán emberek ezrei indultak el gépkocsikon az Amir Abad diáknegyed felé, amelyet a szélsőséges forradalmi gárdisták őriznek.

Száznál több letartóztatás

A dpa német hírügynökség szerint a letartóztatások száma eléri a 140-et. Egyes források tizenkettő, mások ötven sérültről tettek említést.

A teheráni rendőrparancsnok közölte, a rendőrség 30 embert vett őrizetbe garázdaság vádjával, de azt nem mondta vajon a letartóztatottak a rezsim elleni tüntetés résztvevői vagy a szélsőségesek-e - írja a BBC.