Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Elviselhetetlen bűz Marseilles utcáin

2003.06.17. 15:55
Többszörösére emelték a szétpermetezett dózist, hogy semlegítsék a dél-franciaországi város utcáin halomban álló szemét bűzét, a sztrájk miatt ugyanis nem dolgoznak a közterületfenntartók. Eközben folytatódnak a megmozdulások az országban, a miniszterelnök levelet írt minden választónak.
Citromillattal permetezik Marseille utcáit a közterületfenntartók, annyira erősen árad a bűz azokból a szeméthalmokból, amelyek a nyugdíjreform elleni legutóbbi tüntetések után maradtak az utcákon.

Rothadó szemét mindenütt

A 8000 tonna szemét eltüntetése ugyan a szemetesek feladata lenne, de nagyrészük a sztrájk miatt nem végzi munkáját, ezért idáig csak a szemét harmadát takarították el.

A francia kukások és utcaseprők is mint a közalkalmazotti szféra dolgozói a konzervatív Raffarin-kormány éles vitákat, és több ezres megmozdulásokat is kiváltó nyugdíjreform-csomagja ellen tüntettek, csak a kedden fogtak ismét munkához.

"Ez borzasztó. A szag elviselhetetlen, az utcák pedig gusztustalanok a szanaszét heverő rothadó szemét miatt. Nem könnyű így az élet" - nyilatkozta a BBC-nek a munkába állt marseilles-i közterületfenntartók szóvivője.

Emeltük a dózist

"Alkalmanként adunk egy kis citrusszármazékot a tisztítószerhez, amikor a köztéri piacok után takarítunk, de most többszörösére emeltük a dózist. Ez fertőtleníti a levegőt és a légúti betegségekben szenvedőknek is elviselhetőbbé teszi a forróságot és a bűzt."

Marseilles lakosai emellett újabban egy másik fogással élnek, hogy megszabaduljanak a patkányoknak is vonzó szeméthalmoktól: meggyújtják a szemetet, amiért viszont a tűzoltóknak kell éjt nappallá téve dolgozniuk.

Többet kéne dolgozni

Ezalatt a nagypolitikában tovább folyik a küzdelem a reformtervezet körül. Bár a Pierre Raffarin vezette kormány szeretné még a nyári szünet előtt hatályba léptetni a reformtörvényt, erre azonban egyre kisebb az esély, miután a törvény első cikkelyéhez csak a kommunisták 6000 módosító javaslatot nyújtottak be.

A nyugdíjrendszer reformját az elöregedett francia társadalom indokolja (a 65 év felettiek aránya 13-ról 16 százalékra ugrott). A törvény legnagyobb ellenkezést kiváltó része az, hogy megemelné a nyugdíjkorhatárt.

Raffarin levelet írt

Az utcai tüntetések pedig folytatódnak, a következő megmozdulásokat csütörtökre jelentették be a szakszervezetek. A francia társadalom ellenállásának leküzdésére Raffarin miniszterelnök új eszközt vetett be.

Minden francia háztartásba elküldte a francia Publicis tanácsadó cég segítségével megírt levelét és röplapokat, amelyek a kormány munkájával szemben nagyobb türelemre kérik a választókat.

A levélben Raffarin "a teljes igazság" feltárását ígéri, és ígéretet tesz az állampolgároknak arra, "hogy úgy biztosítja jövőjüket, hogy az ne a gyerekek problémájává váljék."