Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Izrael egy év után újra a Gázai övezetben

2006.07.06. 19:18
Legalább 12, legfeljebb 17 palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg tüzérségi és légitámadásaiban csütörtökön a Gázai övezetben, miközben az övezet északi részébe benyomuló izraeli hadsereg újra megszállt több olyan települést, ahonnan Izrael csaknem egy éve vonult ki.

A csütörtöki nap bizonyult az eddigi legvéresebbnek azóta, hogy az izraeli hadsereg több mint egy héttel ezelőtt megkezdte a benyomulást a Gázai övezetbe: az izraeli hadsereg 12 palesztin áldozatról, palesztin források 17-ről számoltak be.

A Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Lahja településen palesztin kórházi források szerint 11, az izraeli hadsereg beszámolója szerint 8 ember halt meg izraeli légicsapásokban, köztük a palesztin területeken kormányzó Hamász két fegyverese, de az áldozatok túlnyomó többsége polgári személy.

A támadásokban további 26-an megsebesültek, közülük hét állapota súlyos. A sérültek között négy 12 éven aluli gyermek van. Egy további civil életét harckocsilövedék oltotta ki a településen. A Gázai övezetben csütörtökön további négy Hamász-fegyveres, egy rendőr és három civil halt meg.

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök csütörtökön elítélte az általa kollektív büntetésnek minősített izraeli "bűntényt", amely azonban szavai szerint csupán megerősíti népe egységét.

Egy izraeli katonát is lelőttek Bét-Lahja közelében. Az izraeli hadsereg megerősítette az offenzíva első izraeli halálos áldozatáról szóló hírt, és közölte, hogy három másik katona megsebesült.

Szerdán harckocsik, csütörtökön utászok mentek Gázába

Az izraeli biztonsági kabinet szerdán engedélyezte a hadseregnek, hogy hatoljon be mélyen a Gázai övezetbe a június 25-én elrabolt izraeli tizedes kiszabadításának, valamint az Izrael elleni palesztin rakétatámadások leállításának céljából.

Az izraeli hadsereg páncélosai szerda este sötétedés előtt behatoltak a Gázai övezet északi részébe, és harcálláspontokat foglaltak el két volt zsidó telepen, amelyek nagyon közel vannak Izrael és a Gázai övezet határához.

Egyikük Elei Színai, ahonnan Hamász-fegyveresek kilőtték az Askelón belvárosába kedden becsapódott rakétát. Rakéta csapódott be szerdán is Askelón városba, a lövedék ezúttal egy gyümölcsöskertbe hullott.

Az izraeli erők benyomulása csütörtökön is folytatódott a Gázai övezet északi részébe: a páncélosok, lövész- és utászalakulatok három kilométer mélyen hatoltak be a területre. Egy izraeli katonai szóvivő megerősítette: a hadsereg hadművelete időben korlátozott az övezetben, és célja az, hogy a minimálisra csökkentse a palesztinok lehetőségeit izraeli településeket célzó rakéták indítására.  • Bérelnék
  • Hírek