Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Agyonlőtték az orosz Forbes főszerkesztőjét Moszkvában

2004.07.10. 17:46
Négy lövéssel végeztek az orosz származású amerikai újságíróval, Paul Klebnikovval Moszkvában péntek este. A Forbes főszerkesztője több cikkben és könyvben foglalkozott az orosz privatizációval, a gazdasági életbe beépült maffiával, és könyvet jelentetett meg Berezovszkijról, a "kremli keresztapáról" is. A főszerkesztő, miután megjelentették a száz leggazdagabb orosz listáját, több fenyegetést is kapott.
A 41 éves újságíró elhagyta a szerkesztőség épületét és a metró felé tartott, amikor tucatnyi lövést adtak le rá - mondták szemtanúk az Eho Moszkvi rádiónak. Elmondásuk szerint Klebnyikovra egy férfi lőtt, majd a cinkosa vezette sötét színű autóval elhajtott a tett színhelyéről.

Az áldozat, akit négy golyó sebesített meg súlyosan, arra kérte a járókelőket, hogy értesítsék egyik barátját. Nem sokkal halála előtt a mentőautóban még el tudta mondani, hogy egy ismeretlen lőtt rá.

"Paul nagyszerű riporter volt, bátor, elszánt és mindig kíváncsi. Jól ismerte és nagyon szerette Oroszországot" - áll az amerikai magazint kiadó Steve Forbes közleményében.

Megtalálták az autót

Paul Klebnikov
Anatolij Zujev moszkvai ügyész a nyomozás irányításával a bérgyilkosságok felderítésével foglalkozó igazgatóságot bízta meg. A vizsgálatot Vlagyimir Usztyinov, az Oroszországi Föderáció főügyésze felügyeli.

A rendőrség szombaton megtalálta az elkövetők által meneküléshez használt Zsiguli típusú autót. Jelenleg a kocsi átvizsgálása folyik. A nyomozás eddigi állása szerint a gyilkos lövéseket a gépkocsi vezetője adta le. A bűncselekmény helyszínén 9 darab 9 milliméteres kaliberű töltényhüvelyt találtak.

A nyomozók szerint a gyilkosság indítéka egyelőre nem ismeret, bár az újságíró szakmai tevékenységével kapcsolatos okokat tartják a legvalószínűbbnek.

Hírbe hozta az oligarchát

Paul Klebnikov New Yorkban született orosz emigráns családban és közel tizenöt éven át dolgozott a Forbesnál, amelyben több oknyomozó írást jelentetett meg orosz üzletemberekről.

Oroszországban 1996-ban lett ismert, amikor egy cikkében Borisz Berezovszkij orosz üzletembert "kremli keresztapának" nevezte. A cikk azt sugallta, hogy a kilencvenes évek kétes privatizációs ügyleteiben meggazdagodott, azóta Vlagyimir Putyin orosz elnöknél kegyvesztett lett és londoni száműzetésben élő milliárdosnak köze volt egy ismert televíziós személyiség meggyilkolásához.

2000-ben megjelent, Keresztapa a Kremlben című könyvében, amely magyarul is olvasható, az újságíró azt írja le, hogyan juttatott ki az üzletember több százmillió dollárt Oroszországból.

Berezovszkij beperelte a Forbest egy brit bíróságon, és a feljelentést azután vonta vissza, hogy a magazin 2003-ben elismerte, alaptalanul állította róla, hogy köze volt a televíziós személyiség meggyilkolásához.

Paul Klebnyikovot 2004-ben a lap orosz kiadása, a Forbes Rosszija főszerkesztőjévé nevezték ki. A lap első száma áprilisban jelent meg. Az Eho Moszkvi szerint Klebnyikov többször megfenyegették miután lapja májusban közölte a száz leggazdagabb orosz listáját.

Megelőző intézkedés lehetett

A Forbes Rosszija egyik vezető munkatársa kétségét fejezte ki afelől, hogy a gyilkosságnak köze lenne a lap által közölt információkhoz. A lapot kiadó Leonyid Bersidszkij elmondta, hogy Klebnyikov már fél éve nem foglalkozott oknyomozó újságírással, de nem zárta ki, hogy a gyilkosság egyfajta "megelőző intézkedés" lehetett.

"Sajnálatos módon a tényekről igencsak önkényes módon számolt be és sok mindent csak kitalált. Úgy tűnik, ez valakinek nagyon nem tetszett" - jelentette ki Borisz Berezovszkij Londonban a Ria-Novosztyi hírügynökség szerint, miután közzétették a gyilkosság hírét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!