Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Brit lap buktatta le a cseh gyermekkereskedőt

2006.07.18. 18:38
Krimibe illő közös rajtaütéssel számolt fel a Scotland Yard és a cseh rendőrség egy gyermekcsempész bandát, amelynek üzelmeit a londoni The Sun tárta fel, miután csaknem 80 ezer fontért "megvett" egy cseh kislányt.

A legnagyobb brit bulvárlap kedvenc módszerét alkalmazta, vagyis nyomozó riporterét küldte a bűn sűrűjébe. A csak "Investigator" - Vizsgáló - néven azonosított riporter és stábja ezúttal egy vagyonos londoni bankárt képviselő embercsempész társaságként férkőzött egy cseh gyermekkereskedő banda bizalmába Prágában. A sztori úgy hangzott, hogy megbízójuk felesége nem tud gyermeket kihordani, maga az ügyfél pedig bizonyos múltbeli zűrjei miatt nem gondolhat örökbefogadásra.

A cseh bandavezér, aki Petyo néven mutatkozott be, szabályos, fotókkal illusztrált katalógusokból árulta az eladó kisgyerekeket, és teljes körű háttérszolgáltatást kínált, hamis papírokat, a kiválasztott gyermek Nagy-Britanniába csempészését és házhoz szállítását is beleértve.

Közölte, hogy a normál listaár 25-30 ezer euró (7-8,4 millió forint), de lehet alkudni. Amikor azonban a Vizsgáló ismertette "ügyfele" igényeit - szőke, kékszemű, fehérbőrű, csecsemőkorú kislány -, az ár rakétaként indult felfelé, és végül 115 ezer eurón (79 ezer fonton, vagyis 32 millió forinton) állt meg.

A pénzzel a kezében kapták el

Az alku kezdetétől a "megfelelő" kislány kiválasztásáig több hét telt el, és a Csehországban, illetve Londonban lezajlott adás-vételi tárgyalások minden elhangzott szavát rögzítette a Scotland Yard és a cseh rendőrség.

A végső találkozóra a Scotland Yard különleges ügyosztályának detektívjei is Prágába repültek; egyebek mellett a kitalált megbízó "felesége" is jelen volt a Reduta kávéházban lezajlott pénzátadáson, egy brit rendőrtisztnő személyében.

Petyo elégedetten távozott a hatalmas mennyiségű pénzzel a kezében - és a kávézót akkor már bekerítő fegyveres cseh rendőrök pisztolyaival találta magát szembe.

Keresik az eladott gyerekeket

Petyo elfogásával egy időben a rendőrök rajtaütöttek a banda főhadiszállásán, három személyt őrizetbe vettek és hamis dokumentumokat foglaltak le.

Az ügylet során "megvásárolt" kislányt a The Sun beszámolója szerint sikerült biztonságba helyezni, de az akcióval együtt nemzetközi keresés is kezdődött azoknak a kisgyerekeknek a felkutatására, akiket a cseh bűnszövetkezet jó eséllyel korábban eladott. A hatóságok szerint félő, hogy néhányuk a gyermekszex-kereskedők hálójába került.