Árpád
-2 °C
4 °C

Brit lap buktatta le a cseh gyermekkereskedőt

2006.07.18. 18:38
Krimibe illő közös rajtaütéssel számolt fel a Scotland Yard és a cseh rendőrség egy gyermekcsempész bandát, amelynek üzelmeit a londoni The Sun tárta fel, miután csaknem 80 ezer fontért "megvett" egy cseh kislányt.

A legnagyobb brit bulvárlap kedvenc módszerét alkalmazta, vagyis nyomozó riporterét küldte a bűn sűrűjébe. A csak "Investigator" - Vizsgáló - néven azonosított riporter és stábja ezúttal egy vagyonos londoni bankárt képviselő embercsempész társaságként férkőzött egy cseh gyermekkereskedő banda bizalmába Prágában. A sztori úgy hangzott, hogy megbízójuk felesége nem tud gyermeket kihordani, maga az ügyfél pedig bizonyos múltbeli zűrjei miatt nem gondolhat örökbefogadásra.

A cseh bandavezér, aki Petyo néven mutatkozott be, szabályos, fotókkal illusztrált katalógusokból árulta az eladó kisgyerekeket, és teljes körű háttérszolgáltatást kínált, hamis papírokat, a kiválasztott gyermek Nagy-Britanniába csempészését és házhoz szállítását is beleértve.

Közölte, hogy a normál listaár 25-30 ezer euró (7-8,4 millió forint), de lehet alkudni. Amikor azonban a Vizsgáló ismertette "ügyfele" igényeit - szőke, kékszemű, fehérbőrű, csecsemőkorú kislány -, az ár rakétaként indult felfelé, és végül 115 ezer eurón (79 ezer fonton, vagyis 32 millió forinton) állt meg.

A pénzzel a kezében kapták el

Az alku kezdetétől a "megfelelő" kislány kiválasztásáig több hét telt el, és a Csehországban, illetve Londonban lezajlott adás-vételi tárgyalások minden elhangzott szavát rögzítette a Scotland Yard és a cseh rendőrség.

A végső találkozóra a Scotland Yard különleges ügyosztályának detektívjei is Prágába repültek; egyebek mellett a kitalált megbízó "felesége" is jelen volt a Reduta kávéházban lezajlott pénzátadáson, egy brit rendőrtisztnő személyében.

Petyo elégedetten távozott a hatalmas mennyiségű pénzzel a kezében - és a kávézót akkor már bekerítő fegyveres cseh rendőrök pisztolyaival találta magát szembe.

Keresik az eladott gyerekeket

Petyo elfogásával egy időben a rendőrök rajtaütöttek a banda főhadiszállásán, három személyt őrizetbe vettek és hamis dokumentumokat foglaltak le.

Az ügylet során "megvásárolt" kislányt a The Sun beszámolója szerint sikerült biztonságba helyezni, de az akcióval együtt nemzetközi keresés is kezdődött azoknak a kisgyerekeknek a felkutatására, akiket a cseh bűnszövetkezet jó eséllyel korábban eladott. A hatóságok szerint félő, hogy néhányuk a gyermekszex-kereskedők hálójába került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?