Ágnes
-1 °C
2 °C

Politikai vita a berlini RAF-kiállítás körül

2003.07.28. 09:59
Komoly bírálatot váltott ki Németországban az a terv, hogy a Rote Armee Fraktion (RAF - Vörös Hadsereg Frakció) terrorista alakulatról rendezzenek állami pénzből támogatott kiállítást. A kritizálók nem rendeznének állami pénzen a terrorszervezetet "dicsőítő" kiállítást.
Az elképzelések szerint a tárlat a múlt felidézésével azt vizsgálná, hogy a RAF eszményei élnek-e még a mai társadalom tudatában. A baloldali RAF fegyveres harcának célja a német államhatalom megdöntése volt, áldozatai között prominens politikusok és üzletemberek szerepeltek.

A RAF-mítosz (Mythos RAF) címmel készülő tárlat rendezői művészeti alkotásokat, filmeket és különféle egyéb tárgyakat akarnak bemutatni a szervezetről, amelynek két legismertebb alakja Andreas Baader és Ulrike Meinhof volt.

Két özvegy levele Schröderhez

A RAF áldozatai közt volt többek között Hans-Martin Schleyer, a német Munkaadók Szövetségének általuk elrabolt és 1977-ben meggyilkolt elnöke, Detlev Karsten Rohwedder, az állami cégek magánkézbe adásával foglalkozó német hivatal 1991-ben megölt főnöke, valamint Alfred Herrhausen, a Deutsche Bank 1989-ben meggyilkolt elnöke.

Schleyer és Rohwedder családja a kormányhoz intézett levelében kifogásolta a tervezett kiállítást, amelynek megnyitását összeállítói 2004 novemberére irányozták elő.

Friedrich Merz, az ellenzéki kereszténydemokraták frakcióvezető-helyettese "gyalázatos botránynak" titulálta a tervezett kiállítás ügyét a Bild hasábjain. Guido Westerwelle, a liberális szabaddemokraták vezetője levelet írt az áldozatok rokonainak, kifejtve, "az adófizetők pénzét nem lenne szabad a német terrorizmus egyoldalú bemutatására használni".

Ősszel biztosan nem nyílik meg

A kiállítást Dieter Wiefelspuetz, Schröder belügyi szakértője is bírálta. A berlini szenátus szóvivője, Günter Kolodziej azzal próbálta csillapítani a kedélyeket, hogy a kiállítás művészeti alkotás, amely kritikusan és művészi eszközökkel közelítette meg a RAF témáját. "Szó sincs politikai kiállításról vagy a RAF dicsőítéséről" - mondta a szóvivő.

Otto Schily német belügyminiszter és Christina Weiss kulturális államminiszter csatlakozott a fenntartásaikat és kétségeiket hangoztatókhoz.

Schily - a Frankfurter Rundschau című német lap pénteki száma szerint - Schleyer és Rohwedder családjaihoz intézett válaszában "komoly fenntartásait" fejezte ki a tervezett kiállítással kapcsolatban.

Weiss megkérdőjelezte az állami támogatás folyósítását. Tény viszont, hogy - mint a szociáldemokratákhoz közel álló frankfurti lap utal rá - a teljes költségvetést, azaz a 100 ezer eurót már kifizették.

A kulturális államminiszter hangsúlyozta, hogy a kiállítás nem rendezhető meg, ha nem biztosítható a RAF-áldozatok családjainak bevonása.

A berlini kiállítás megnyitását eredetileg őszre tervezték, de már júniusban bejelentették, hogy egy éves csúszással lehet számolni, mert a szervezők nem tudták időben összegyűjteni a tárlat anyagát.