Géza
-12 °C
-4 °C

Fidel Castro megnyugtatta a kubaiakat

2006.08.02. 07:11
A gyomorvérzés miatt kedden megoperált kubai elnök szerint nemcsak ő, de az ország is remekül van.

Fidel Castro kubai elnök kedden azt tudatta honfitársaival, hogy egészségi állapota stabil és lelkileg jól érzi magát. Az állami és párvezető erről szóló levelét a kubai tévében olvasták fel.

Castrón műtétet hajtottak végre, és várhatóan hetekig nem tudja ellátni tisztségeit, ezért öccsét, Raúlt bízta meg azzal, hogy átmenetileg irányítsa a kommunista pártot, az országot és annak hadseregét. Raúl a hétfő esti hatalomátadás óta nem lépett a nyilvánosság elé, de még közleményben sem kommentálta a történteket.


Állapota nemzeti titok

Castro levelében elismerte, hogy komoly műtétet kellett végrehajtani rajta. "Nem tudok pozitív hírekkel szolgálni" - fogalmazott. Beszámolójában azonban jelezte azt is, bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy megbízható diagnózist állítsanak fel egészségi állapotáról. Elmondása szerint lelkileg kiválóan érzi magát, és ami a lényeg, az országban is kiválóan mennek a dolgok.

Castro állapota nemzeti titok

Elnézést kért népétől, hogy nem tud több részletről tájékoztatást adni, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok még mindig veszélyt jelent a kubai kormányra, ezért egészségi állapotát "nemzeti titokként kell kezelni". A diktátorról a hatóságok egyetlen fotót sem közöltek.

Castro végül köszönetet mondott mindazoknak a külföldi politikai vezetőknek, akik jobbulást kívántak neki, valamint a kubai lakosoknak is, hogy zavartalanul és nyugodtan végzik napi teendőiket. "Az ország fel van készülve a védelemre" - próbálta biztosítani az embereket utalva egy potenciális támadásra az Egyesült Államok részéről.

Ricardo Alarcon, a parlament elnöke eloszlatta a miami ünneplők közt elterjedt hírt, miszerint Castro már nem is él. "A kubai vezető utolsó pillanatai még nagyon messze vannak" - fogalmazott Alarcon a Prensa Latina hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Demokráciára szomjaznak?

Az AP jelentése szerint Kubában még mindig érezhető némi nyugtalanság az emberek közt. "Minden a megszokott, de csak jelenleg. Még soha nem történt hasonló dolog. Olyan, mintha azt tesztelnék, milyen lenne az élet Castro nélkül" - mondta a 41 éves Emilio Garcia, aki egy kórházban dolgozik.

Kína, Venezuela, Brazilia, Bolívia és Mexikó vezetői eljuttatták jókívánságaikat Castronak, Washingtonban viszont már terveket kezdtek szőni egy Castro utáni Kubáról. "Úgy véljük, hogy a kubaiak demokráciára szomjaznak" - mondta Sean McCormack szóvivő.