Boglárka
19 °C
35 °C

A britek már korábban meg akarták ölni Idi Amint

2003.08.16. 22:23
A nyolcvanéves korában elhunyt Idi Amin, Afrika legvéresebb kezű diktátora volt. A mintegy négyszázezer ember haláláért felelős férfit hivatali ideje alatt a britek is el akarták tenni láb alól, vallotta be a volt külügyminiszter. A család nem vitte Ugandába a holttestet, halálának helyszínén, Szaúd-Arábiában temették el.
Idi Amin, szombaton meghalt ugandai diktátor meggyilkolását tervezte Nagy Britannia, amikor a négyszázezer ember meggyilkolásával vádolt afrikai vezető még hatalmon volt - írja a BBC.

Nem szégyen az

"Nem szégyenkezem amiatt, hogy gondolkodtunk a merényleten, mivel Amin rendszere kegyetlenségében kezdett Pol Pot rezsimjére hasonlítani" - nyilatkozta a Lord Owen, volt külügyminiszter a Radio 4-nek.

Idi Amin 1971-ben került hatalomra, és nyolc éves uralkodása alatt közel félmillió lakos halálát okozta. A diktátor nyolcvanéves korában, szombaton halt meg egy Szaúd-Arábiai kórházban szervi elégtelenségben. Amint Afrika hentesének, Nagz Papinak becézték.

Az afrikai diktátorok között is első helyen számon tartott Amin uralmát 1979-ben, száműzött ugandaiak és tanzániai csapatok döntötték meg.

Csak hagytuk

"Személyének kegyetlensége és kőszívűsége megdöbbentő emlék és szégyen mindannyiunk számára, különösen az, hogy addig hagytuk hivatalában, ameddig a körülmények engedték" - mondta Owen.

Mind az emberi jogi szervezetek, mind az ugandai kormány kinyilvánította csalódottságát amiatt, hogy soha nem sikerült bíróság elé állítani Amint. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az elnök áldozatainak talán így a legjobb.

Nem Ugandában temették

Annak ellenére, hogy az ugandai kormány úgy nyilatkozott, a volt diktátor holttestét beengedik az országba, hogy családja eltemethesse, Amin fia a Reutersnak úgy nyilatkozott, apja a család kívánsága szerint - feltehetően a közhangulattól tartva - Szaúd Arábiában lett eltemetve.

Boszorkány szülte

Egy autodidakta boszorkány fiaként Amin már fiatalon, minimális, iskolában töltött idő után már a brit-ugandai koloniális hadsereg katonája lett.

1966-ben a hadsereg első emberének nevezte ki Milton Obota, akit öt évvel később katonai puccsal megbuktatott, és kinyilvánította korlátlan ideig tartó hatalmát.

Krokodilok elé dobta ellenfeleit

Izraellel megszakította a két ország közötti kapcsolatokat, kiutasított ötvenezer pakisztáni és indiai állampolgárt. Líbiát és a palesztinokat is támogatta, hathatós segítséget nyújtott egy izraeli gép eltérítésében.

Uralma alatt a legkegyetlenebb módszerekkel tette el láb alól vélt és való ellenfeleit, állandó hajtóvadászatot tartott a rivális törzsek ellen. Az iszlám hitre áttért Amin gyönyörködött a kivégzésekben, meg nem erősített híresztelések szerint a hullákat olykor krokodilokkal etette meg, sőt néha maga is falatozott belőlük.

Megbuktatása után Uganda gazdasági válságba került az elhatalmasodott korrupció miatt, ráadásul 1972-ben az USA embargót kezdett a leendő elnök, Jimmy Carter által undorítóként jellmzett rendszer ellen.

Uganda free

Tanzánia az után szövetkezett Amin ellen az ugandai ellenzékkel, hogy a diktátor folyamatosan háborút provokált, csapatai behatoltak a szomszédos ország területére.

Miután Amin megbukott, először Líbiába menekült, majd Irakba, később a biztos menedéket biztosító Szaúd-Arábiában telepedett le, ahol ezernégyszáz dolláros havi járadékból élt négy feleségével. Kórházban július óta feküdt, miután kómába esett.

Amin elűzése után ismét Milton Obote vette át a hatalmat. 1986-ban Yoweri Museveni vezette be a demokratikus reformokat, a kilencvenes években a gazdaság is fejlődni kezdett. Uganda jelenleg a térség egyik legstabilabb és legdemokratikusabb államának tekinthető. A huszonötmilliós ország brit gyarmat volt 1962-es függetlenségének elnyeréséig.