Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Öten haltak meg az áramszünet miatt

2003.08.16. 19:42
A villamosenergiai szektor szakértői már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy akármikor bekövetkezhet a baj. Az amerikai elnök modernizációért kiáltott, ám több szempontból is kevés az esély a rendszer javulására.
Három hibás vezeték okozta

Három Ohio állambeli távvezeték meghibásodása okozhatta az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb, csütörtökön kezdődő áramszünetét, közölte szombaton az ügyet kivizsgáló egyik szakértő.

A szakértő Gent elmondta, hogy a távvezeték rendszert úgy tervezték, hogy egyes meghibásodások esetén a probléma nem terjed át az egész rendszerre. "Meg kellett volna állnia az első három vezeték meghibásodása után" - tette hozzá a szakértő.

A szervezet adatokat mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy csütörtökön Cleveland körzetében négy meghibásodás történt. Csak ezután következett be az ország legalább hat észak-keleti, illetve közép-nyugati államát, továbbá több kanadai körzetet érintő áramkimaradás.

Jó beszédtéma

Az áramellátó rendszer sérülékenysége miatt bírálta az amerikai tudományos tanács a Fehér Házat és a Kongresszust.

Annak ellenére, hogy a szakértők már a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás előtt is megszólaltak az ügyben, rámutatva a vezetékek elhasználtságára és a folyamatosan előforduló kisebb áramszünetekre, a kormányzat csupán beszédtémaként kezelte az ügyet, írja a Washington Post.

"Egy 21. századi elektronikus piacot próbálunk építeni egy múlt századi rendszerre." - nyilatakozta villamosipari illetékes. A tanács szerint csupán a lakosságot lepte meg az áramszünet.

Modernizálni kell

George Bush amerikai elnök a rendszer modernizálását sürgette kaliforniai látogatása során, az USA történetének legnagyobb áramszünetét pedig utolsó figyelmeztetésnek nevezte.

A lap ugyanakkor azt írja, a modernizáció egyáltalán nem lesz olyan egyszerű, ugyanis az amúgy is nagy hiánnyal küszködő költségvetés 2005 előtt nem lesz képes finanszírozni a hatalmas beruházást.

Jobb befektetés is van ennél

További nehézségeket okoz, hogy a villamosenergiát az erőművek között továbbító új állomásokat a térség magas telekárai miatt senkinek sem érdeke építeni.

A kilencvenes években a részben magánkézbe került áramszolgáltatási szektor amúgy is a karbantartási és fejlesztési kiadások lefaragásában érdekelt, holott két éven belül teljesen modernizálni lehetne a rendszert.

Összegzés: öt halott

A CNN tudósítása szerint Chris Policano szóvivő úgy becsülte, hogy 500 és 750 millió dollár között volt a bevételkiesés, 35 és 40 millió között az adók elmaradása, és 6,5 millióba került a hibaelhárító egységek és a rendfenntartó szervek túlóradíja.

A csütörtöki áramszünetben - amely 50-60 millió embert érintett az USA-ban és Kanadában - három haláleset történt Amerikában. Egy hatéves gyermek tűzben lelte halálát, egy középkorú férfi szívelégtelenségben, egy asszony házában égett meg.

Ottawában huszonhárom esetben történt fosztogatás, egy hajléktalant autó gázolt el, egy ember tűzhalálban hunyt el.

Gyalog a szülészetre

Az áramszünet egyik újszülöttje egy connecticuti pár gyermeke, akiknek gyalog kellett elmenniük a szülészetre.