Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Chavez győzött a venezuelai választásokon

2004.08.16. 16:38
A nem hivatalos eredmények szerint több mint tíz százalékkal, 58-41-re verte meg ellenzékét Hugo Chavez venezuelai államfő az elmozdítására rendezett népszavazáson. A választási testület ellenzéki tagjai nem hajlandók érvényesíteni a referendum eredményeit.
Hugo Chávez venezuelai elnök nyerte a visszahívását célzó népszavazást - jelentette be hétfőn a venezuelai országos választási bizottság. Az államfő a szavazatok 58,25 százalékát kapta az elmozdítását követelők 41,74 százalékával szemben.

Ejtőernyősből lett politikus
#alt#
Hugo Chavez fotó: EPA
A baloldali populista vezetőként számon tartott Chavezt 1998-ban választották meg Venezuela elnökévé. A valamikori ejtőernyős katona azonban nem először próbálkozott az államfői poszt megszerzésével, korábban 1990-ben és 1992-ben is puccsal kísérletezett, ám mindkét alkalommal fel kellett magát adnia, és börtönbe került. Elnöksége alatt 2002-ben és 2003-ban is megpróbálták időközi választásokkal eltávolítani a hatalomból, ám a választási hatóságok mindkét alkalommal érvénytelenítették a népszavazás kiírására összegyűlt ellenzéki aláírásokat. Venezuelában szomszédaival ellentétben viszonylag működő, sikeres puccsoktól mentes demokrácia működik, amit azonban beárnyékol a korrupció, amely az ország hatalmas olajbevételeiből táplálkozik. Chavez hatalomra kerülésekor "forradalmi változásokat" ígért a szociális rendszerben, és megígérte, leszámol az ország oligarcháival. Az ország erősen megosztott szavazótáborral rendelkezik, amelyben Chavez áll a "szegények oldalán", retorikájában élesen támadja az üzleti elitet, a "gazdagokat", amelyet meglehetős viszolygással fogad a nemzetközi üzleti élet. Külpolitikájára jellemző, hogy legtöbbet Kubába és a Szaddám-rezsim Irakjába látogatott el, miközben USA-ellenes kirohanásokat tesz, azzal vádolva legnagyobb olajfelvásárlóját, hogy támogatja az ellene szerveződőket.
Az eredmény még nem tekinthető hivatalosnak, mivel a választási bizottság azt közölte, hogy a testület két ellenzéki tagja nem hajlandó érvényesíteni a referendum eredményeit.

A népszavazáson mindössze annyi volt a feladat, hogy igennel vagy nemmel kellett válaszolni arra a kérdésre: egyetértenek-e azzal, hogy megfosszák hivatalától Venezuela "legitim, demokratikusan megválasztott" elnökét, Hugo Chávezt.

Ha vesztett volna...

Ha Chávez elveszítette volna a választók bizalmát, úgy 30 napon belül elnökválasztást rendeztek volna Venezuelában. Az államfő megbízatása ez esetben akkor ért volna véget, ha a 14 millió venezuelai választójogosult közül legalább annyian foglalnak állást távozása mellett, mint amennyien hivatalba lépésére szavaztak a 2000-ben rendezett elnökválasztáson. Akkor hozzávetőleg 3 millió 760 ezren voksoltak Chávezre.

Két halál a választáson

Hétfőn hajnalra mindkét tábor több ezer híve vonult az elnöki palota, illetve az országos választási bizottság épülete elé az eredményekre várva. A meglepően nagy arányú részvétel, és a szavazatoknak a vártnál lassabb feldolgozása miatt kétszer is meghosszabbították az urnák zárásának időpontját.

A választásnak eddig két halálos áldozata volt: egy 18 éves katona saját állítása szerint véletlenül lelőtt egy 20 esztendős nőt Caracas egyik kerületében egy választási irodánál. Egy másik körzetben szintén egy katona kezdett el lövöldözni, és egy férfi halálos sebet kapott. Hatósági jelentések további hat sebesültről számoltak be.

Populizmussal vádolják az elnököt

A venezuelai ellenzék azzal vádolja Chavezt, hogy osztogató populista politikát folytat, a választóit azzal nyeri meg, hogy különféle szociális juttatásokban részesíti őket az állami tulajdonban álló olajtársaságok bevételeiből. "Egy gazdag gazdaságot vezet rosszul" - állítják róla. Chavez ellenzéke az ország középosztályának, a média és a gazdaság elitjének nagy része.

A választást és annak utóéletét élénk nemzetközi figyelem kíséri, mivel a dél-amerikai ország a világ ötödik legnagyobb olajexportőre. Chavez hivatalban maradásának hírére egyébként hétfőn esni kezdett az addi rekordmagas olajár.