Auguszta
-3 °C
2 °C

Felmentették az életfogytiglanra ítélt terroristát

2004.08.23. 16:14
Második perében bizonyítékok hiányában felmentették Johannes Weinrichet, akit azzal vádoltak, hogy a nyolcvanas évek elején hat ember halálát okozó, Franciaországban elkövetett terrorista merényletekben vett részt. Weinrich azonban börtönben marad, első perében már életfogytiglant kapott.
Kellő bizonyítékok hiányában felmentették hétfőn Berlinben a terroristaként számon tartott Johannes Weinrichet, ám a férfi mégis börtönben marad. Korábban egy másik perben már életfogytig tartó elzárásra ítélték.

#alt#
Johannes Weinrich
fotó: EPA
Weinrichet másfél évig tartó második perében azzal vádolták, hogy a nyolcvanas években franciaországi merényletek részese volt. A robbanásokban hat ember vesztette életét.

A magyar titkosszolgálat anyagait is felhasználták

Először 1982-ben Párizs belvárosában hoztak működésbe egy húsz kilós autóbombát, 1983 szilveszterén pedig Marseille pályaudvarán, illetve a TGV expresszvonaton robbant pokolgép.

A berlini bíróság azonban nem látta kellőképpen bizonyítottnak, hogy Weinrich lelkén száradna hat ember halála és 21 megsebesülése. Ralph Ehestädt bíró szerint a bizonyítási anyag hiányos volt, feltételezésekre pedig nem lehet ítéletet építeni.

Weinrichet a Carlosként ismert terrorista, Ilich Ramirez Sanchez csoportjához sorolják, a vád képviselője, Detlev Mehlis szerint a Carlos-csoporton belül ő felelt az Európában végrehajtandó merényletekért.

A vád életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte, az ügyész - német beszámolók szerint - Weinrich egyik korábbi társára, illetve az egykori keletnémet, illetve a magyar szakszolgálat volt munkatársaira is hivatkozott a vád felépítésekor.

Carlost nem merték Berlinbe szállítani

A franciaországi merényletsorozattal állítólag a Carlos-csoport két elfogott tagjának, köztük Carlos feleségének, Weinrich korábbi kedvesének, Magdalena Koppnak a kiszabadulását akarták kikényszeríteni.

Weinrichet 2000-ben egyszer már életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a nyugat-berlini francia kulturális intézet ellen 1983-ban elkövetett merényletért. A férfit a kilencvenes évek közepén Jemenben fogták el, majd kiadták Németországnak. Második perében végig hallgatott.

A német bíróság biztonsági okokra hivatkozva elutasította, hogy Berlinben tanúként hallgassák meg magát Carlost, aki rendőrgyilkosság miatt Franciaországban tölti életfogytig tartó büntetését.