Szilárda
-4 °C
2 °C

'Majdnem biztosan' életben vannak a francia túszok

2004.09.02. 14:16
Az elrabolt francia újságírók sorsáról nem tudni semmi biztosat, de az egyiküket alkalmazó lap, a Figaro főszerkesztője úgy tudja, még életben vannak. A terroristák hétfő óta nem hallattak magukról, az általuk adott határidő pedig lejárt. Olaszországban is ügy lett a fejkendővita.
Párizs "majdnem biztos" abban, hogy életben van az a két francia újságíró, akiknek elrablásáról múlt héten adtak hírt.

Az egyik újságírót alkalmazó Figaro napilap főszerkesztője reggel arról számolt be az Europe1 rádiónak, hogy egy konkrétumokat nélkülöző megállapodást sikerült kötniük az emberrablókkal az Irakba utazott francia közvetítőknek. Jean Belot elmondta, bár ő maga optimista, tisztában vannak azzal, hogy "megtörténhet a legrosszabb is".

A túszejtők által a francia államnak a muszlim fejkendő viselését tiltó törvény visszavonására adott határidő kedden járt le, ám azóta nem hallani a túszejtőkről. A francia kormány kategorikusan elutasította, hogy visszavonja az életbe lépő jogszabályt. A BBC értesülései szerint a terroristák egyelőre kivárnak, így "időt hagynak" a kormánynak a törvény visszavonására.

Lehetséges, hogy tévedésből rabolták el Irakban azt a két francia újságírót, akiknek kiszabadítása érdekében Párizs az elmúlt napokban hatalmas erőfeszítéseket tett, írta csütörtöki számában a Le Soir.

A belga napilap ezt a feltételezést azzal magyarázza, hogy Franciaország nem tartozik az iraki megszállók közé, azaz az emberrablásnak ebben az esetben nincs oka. A lap szerint a túszejtők által említett indok, a muzulmán fejkendő iskolai viselését tiltó francia törvény csak ürügy, amelyet utólag találtak ki az akció indoklására.

Életbe lépett a fejkendőt tiltó törvény

Franciaországban csütörtökön lépett életbe a vallási jelképek feltűnő viseletét tiltó törvény. A mintegy tizenkétmillió francia diák nem hordhat az iskolában feltűnő helyen keresztet, zsidó kipát, szikh turbánt és muszlim fejkendőt sem.

A tiltást várhatóan több gyerek figyelmen kívül hagyja, az iskolába érkezőket erre az esetre kiképzett alkalmazottak várják, hogy kezeljék a vitás helyzeteket.

A törvénynek ellenszegülő diákot az iskolák nem csapják ki azonnal, hanem megpróbálnak a meggyőzés eszközével élni, de "kivételt nem tesznek" - jelentette ki az oktatási miniszter Francois Fillon.

Franciaországban hagyományosan szigorúan kezelik az állam és a vallás intézményének különválasztását, a vallási jelképek betiltását az iskolákban is ez az elv vezérelte.

Olasz apácák fejkendő nélkül

Szerdán Olaszországban is kirobbant a fejkendővita, amikor az iszlám női fejkendő viselésének betiltását kezdeményezte az olasz iskolákban és más közintézményekben a Forza Italia, Silvio Berlusconi miniszterelnök mozgalmának egyik képviselője.

Daniele Galli képviselő törvényjavaslata szerint francia mintára választ kell adni az európai kultúrát és értékeket általában elutasító iszlámnak, amely e kendővel durván megsérti a férfiak és nők egyenjogúságának demokratikus elveit, s így az olasz alkotmányt is.

Ugyanakkor a jobbközép koalíció más képviselői elhamarkodottnak és hibásnak minősítették kezdeményezését. A az olasz szélsőjobb egyik vezéralakjának számító Alessandra Mussolini (a duce unokája) is elvetette az ötletet, azt hangoztatva, ha az iszlám kendőt leparancsolják, akkor már az apácáknak is le kell venniük fejkendőjüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!