Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Véres véget ért az észak-oszétiai túszdráma

2004.09.03. 22:44
A tornateremben, ahol a túszokat tartották, felrobbant egy bomba, a túszok között pánik tört ki, és menekülni kezdtek. Lövöldözés tört ki, és akcióba léptek a rendfenntartók. Legalább százötven halott, hatszáznál több sebesült van, hétszáz embert vittek kórházba. Hivatalosan hetvenkilenc áldozatot azonosítottak.
Véres káoszba torkolt a beszlani túszmentő akció. Egy váratlan robbanássorozat nyomán kitört pánikban a túszok kitörtek, a terroristák tüzet nyitottak a menekülőkre, mire a különleges alakulatok akcióba léptek. A kialakult káoszban a terroristák több csoportra oszlottak, két csoport elbarikádozta magát, egy harmadik a pályaudvar felé próbált kitörni.

Az iskola helyszínrajza
#alt#
1. az iskola épülete
2. főbejárat
3. a belső udvar, ahol a támadás történt
4. a tornaterem, ahová beterelték a túszokat
5. az épület homlokzatának ablakai, ide állították a gyerekeket
6. vészkijárat
7. kazánház, ahol elrejtőztek a túszok
8. sportkomplexum
9. stadion
A túszdráma eddig
A túszdráma képei (Klikk!)
 • Ezernél is többre tehető a túszok száma - az orosz hatóságok hivatalos adatokat nem közölnek.
 • A gyermekek pontos számáról sincs adat, a sérültek között 228, az áldozatok között legalább 17 gyermek van.
 • A terroristák 15-25-en lehetnek (ARD: 40).
 • Az orosz hatóságok négyszáz túsz megmentéséről beszéltek este, ez valószínűleg nem foglalta magában az addig kórházba szállított 652, napközben kiszabadult foglyot.
 • A hírforrások egységesen százötvennél sokkal több áldozatról beszélnek és hatszáznál is több sérültről, a hatóságok hetvenkilenc áldozatot azonosítottak, de elismerték a további áldozatokat is. 704 embert, köztük 259 gyereket szállítottak beszlani, vlagyikavkazi és ardoni kórházakba.
 • Leonyid Rosal, a béke orvosa
  #alt#
  Leonyid Rosal
  Az orosz sajtóban a béke orvosának nevezett, hetvenegy éves doktor a két évvel ezelőtti moszkvai túszdráma idején elérte nyolc gyermek szabadon bocsátását és azt, hogy a terroristák beengedjék a színház épületébe a foglyoknak küldött gyógyszereket és vizet, sőt egy terroristát meg is operált. A túszejtők azért fogadták el személyét tárgyalópartnerként, mert Rosal csecsen gyermekeket gyógyított az orosz erők és a csecsen szakadárok első, 1994-1996 közötti háborújában. Rosal húsz évig dolgozott gyermekorvosként, majd külön orvoscsoportot alapított a háborús övezetekben és természeti csapások sújtotta területeken való működésre. Rosal doktor tagja az orosz államfő mellett működő emberi jogi bizottságnak. (MTI)
  A csecsen válság és Oszétia
  forrás: BBC Online
  A Szovjetunió felbomlása után nem sokkal, 1992-ben ingusföldi csapatok megtámadták a szomszédos Oszétiát, mert a csecsenekkel rokon ingusok maguknak követelnek egy területet Vlagyikavkaz körül. Oszétia a véres konfliktusban Moszkva segítségével visszaverte a támadást. A harcoknak több száz halálos áldozata volt, és Oszétiából elmenekült az ott élő ingusok legtöbbje. A két köztársaság azóta sem kötött békét egymással. (MTI)
  A túszdráma percről percre >>>

  A káosz azután tört ki, hogy egy szemtanú beszámolója szerint a tornateremben, ahol a túszokat tartották, leesett a falról egy bomba - az épület falát a terroristák körbeaknázták -, és felrobbant. A túszok között pánik tört ki, és az épület felrobbantásától tartva menekülni kezdtek. Ezzel egy időben érkeztek meg azok a mentőalakulatok is, amelyek a terroristákkal megbeszéltek értelmében a túszdráma előző napi áldozataiért jöttek. Az orosz rendfenntartók harminc túsz kitörése után léptek akcióba, a rendőrök rést robbantottak az iskola falán.

  Éjszakába nyúló utóvédharcok

  A zűrzavarban lövöldözés tört ki, majd megindult a mentőakció. A menekülők közé vegyülve több terrorista megszökött, egyik csoportjuk estig tartotta magát elbarikádozva egy közeli épületben. A terroristák egy másik csoportja több túszt ejtve az iskola pincéjében barikádozta el magát, őket csak magyar idő szerint este nyolc körül sikerült likvidálni.

  A zűrzavarra jellemző, hogy estig nincenek hivatalos összesítések az áldozatok, a sérültek, a megmenekültek és a támadók számáról. A hírügynökségek többsége sokkal több mint százötven halottról beszélnek, hivatalos források hetvenkilenc áldozat azonosítását jelentették, elismerve, hogy ennél többen vesztették életüket. A sebesültek száma a legutóbbi adatok szerint meghaladja a hatszázötvenet, kétszáznál is több gyerek sérült meg. A túszejtők között kilenc arab és egy afrikai származású is volt.

  Lincselnek

  A hatóságok arra kérték a helyieket, hogy csapatokba verődve segítsenek a terroristák felkutatásában és megsemmisítésében. A felhívás eredményeként már két lincselés is történt, az első esetben a hatóságoknak sikerült kimenekíteniük az elfogott terroristát, a másodikban a hordágyról lerángatott túszejtőt a tömeg megfékezhetetlenül rugdosta. Állapotáról nem érkezett jelentés.

  A kezdet

  A túszdráma szerdán vette kezdetét, fegyveresek egy csoportja teherautóval tört be a Vlagyikavkaztól nem messze fekvő Beszlan iparváros 1. Középiskolájának évnyitó ünnepségére. A túszszedők lövöldözve és gránátokat dobálva terelték egybe a megnyitón részt vevő gyerekeket és rokonaikat. A kisgyerekeket csokoládéval csábítgatták magukhoz.

  Összefoglalónk az első nap eseményeiről>>

  Tervezetlen akció?

  A túszdrámában hamar patthelyzet alakult ki, az öngyilkos merényletekre is kész terroristák teljesíthetetlent, Csecsenföld függetlenségét követelték, így hamar megrekedtek a tárgyalások. A két évvel ezelőtti moszkva túszdráma megismétlődésétől tartva - a Dubravka utcai színházban fogva tartott hétszáz túsz közül száznál is többen vesztették életüket a rendőrségi roham előtt bevetett harci gáz hatására - Putyin elnök csütörtökön ígéretet tett a túszok életének megkímélésére. A biztonsági erők mindvégig tagadták, hogy akcióra készülnének, a pénteken történteket sem ők kezdeményezték. Az Indexnek nyilatkozó szakértők ennek ellenére véres véget jósoltak a túszdrámának.

  Összefoglalónk a túszdráma második napjáról>>

  Véres véget jósol a túszdrámának a szakértő

  Erőszakkal oldhatják meg a túszdrámát

  A túszdráma során végig tisztázatlan volt, és még most sem ismert, hogy hány túszt tartottak fogva Beszlanban. Az első jelentések százhúsz túszról szóltak. A szám előbb 354-re, majd ötszáz fölöttire emelkedett a hivatalos források közlései szerint. Azonban a szemtanúk és több helyi politikus is ezer fölötti túszt említettek. Hasonló titkolózás folyt a túszszedők számáról, ami pillanatnyilag sem ismert. Az áldozatok számáról is hallgatnak a hatóságok. Első közléseik szerint a kialakult káoszban heten vesztették életüket. A hírügynökségek már százötven körüli áldozatról beszéltek, mire a válságstáb elismerte hetvenkilenc áldozat azonosítását.  • Vennék
  • Hírek