Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Októberben tesz jelentést az EU Törökországról

2004.09.07. 12:01
Megdicsérte a török kormány munkáját Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa, és közölte, októberben készül el az országról szóló EU-jelentés. Az emberi jogi szervezetek továbbra is kritikusak, és még a csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésében is megosztottak az EU tagországai.
Az új kormány alatt felgyorsult az ország együttműködése az EU-val; az utóbbi 3-4 évben Törökország sokat tett annak érdekében, hogy megfeleljen a tagsági kritériumoknak, nyilatkozta Günter Verheugen Abdullah Gül török külügyminiszterrel lezajlott találkozója után. A kérdés most az, mondta el az Európai Bizottság bővítési biztosa, mennyire sikerül a megújult jogi feltételeket átültetni a gyakorlatba, felszámolják-e például a rendőri bántalmazásokat.

A jogvédő szervezetek kevéssé derűlátóak. A foglyok kínzásának általánosan elterjedt gyakorlatáról számolnak be. Verheugen ma vidéki látogatáson vesz részt, közvetlen tapasztalatokat kíván szerezni az utca emberével folytatott beszélgetésekből.

Az EU legnépesebb országa lesz

A huszonötök igencsak megosztottak Törökország csatlakozásának kérdésében. Hollandia várna még két évet a tárgyalások megkezdésével is, Párizs és a francia közvélemény ugyancsak ambivalens érzéseket táplál az ügyben. A hivatalos Németország bővítéspárti, akárcsak maga Verheugen, ám a német és osztrák lakosságról ez már nem mondható el egyértelműen.

Az október 6-án esedékes jelentésnek arról is számot kell adnia, hogyan érinti a majdani török csatlakozás az Unió intézményeit. Márpedig Törökország belépésekor az EU legnagyobb populációjú országa lesz, s ennek következtében az új alkotmányban rögzített szavazati arányok mellett igen nagy befolyása lenne a döntéshozatalokban.

Nem kell tartani a török migrációtól

Az Unió egy akadémikusokból, volt és jelenlegi európai politikusokból álló testületet is felkért a török csatlakozás várható hatásainak vizsgálatára. Martti Ahtisaari, a bizottság finn elnöke hétfőn Brüsszelben nyilvánosságra hozta a jelentést, amely alaptalannak minősíti a migrációtól való félelmet.

A szakértői testület 2,7 millió török bevándorlóval számol hosszú távon; ez a szám Európa népességének mindössze fél százalékát jelenti, és ezek az emberek vélhetően már magasabb képzettségűek lesznek, mint az ötvenes, hatvanas évek vendégmunkásai.

Ahtisaari úgy véli, az elöregedő lakosságú Európának szüksége is van erre a munkaerő-beáramlásra annak érdekében, hogy fenntarthatóak legyenek a jóléti juttatások. Jelenleg 3,8 millióra becsülik az Európában élő törökök számát.  • Vennék
  • Hírek