Gerzson
-3 °C
3 °C

Kovács a kisebbségi jogokról az ENSZ előtt

2003.10.02. 00:06
Magyarország továbbra is szilárdan elkötelezett a multilaterális intézmények mellett és európai unióbeli partnereivel együtt kész megerősíteni a világszervezetet, a globális és regionális kérdések megoldásának páratlan eszközét - jelentette ki Kovács László külügyminiszter szerdán, az ENSZ Közgyűlés 58. ülésszakának általános vitájában.
Kovács László Irakról szólva kijelentette, hogy a koalíciós erőknek a szabadságot és a demokrácia lehetőségét kivívó sikere után a figyelmet a sokat szenvedett ország újjáépítésére és fejlesztésére kell fordítani. Magyarország elkötelezett az iraki nép támogatása mellett, magyarok szolgálnak a koalíciós erők kötelékében, és Magyarország részt fog venni a madridi adományozó konferencián.

Irak szuverenitás megteremtése

Az ENSZ szerepvállalásával kapcsolatban a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a világszervezetnek ki kell vennie a részét mind az iraki szuverenitás helyreállításában, mint az újjáépítés folyamatában. Magyarország behatóan tanulmányozza, miként járulhat hozzá ehhez a folyamathoz.

Mély aggodalomra ad okot a súlyos és romló közel-keleti helyzet. Magyarország álláspontja szerint csak az útiterv végrehajtása adhat egyedül keretet a politikai rendezés elérésére. Felhívja mind az izraeli kormányt, mind a palesztin hatóságot, hogy minden erőfeszítésüket az útiterv feltétel nélküli és maradéktalan végrehajtására összpontosítsák.

A tömegpusztító fegyverek elterjedése növekvő és súlyos fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Új biztonsági kihívást jelent annak a veszélye, hogy a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek a világot fenyegető terroristák vagy államok kezébe kerülhetnek. A veszéllyel határozottan szembe kell szállni.

Kisebbségi jogok mellett

Kovács László a továbbiakban kijelentette, hogy Magyarország szilárdan elkötelezett az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok, köztük a kisebbségi jogok nemzetközi védelme és előmozdítása mellett és változatlanul rendkívüli fontosságot tulajdonít a kisebbségi jogok védelmének.

Regionális egyezmények már létrejöttek különösebb nehézségek nélkül a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetének javítására, de még nem született egyetemes okmány ezeknek a jogoknak védelméről. Magyarország hisz abban, hogy ha megvan a tagállamok ehhez szükséges politikai akarata, az ENSZ képes lesz pótolni ezt a hiányt a nemzetközi kisebbségvédelmi rendszerben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft