Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Izrael kizáratná Iránt az ENSZ-ből

2005.10.28. 20:47
Izrael hivatalosan kérte Irán kizárását az ENSZ-ből, valamint a Biztonsági Tanács sürgős összehívását az ügyben, amiért Mahmúd Ahmedizsenád iráni elnök a héten Teheránban a nyilvánosság előtt szorgalmazta, hogy "töröljék le Izraelt a térképről".

Az izraeli diplomata azzal indokolta a kérést, hogy "azok a tagállamok, amelyek erőszakra, rombolásra buzdítanak - miként az iráni elnök -, nem érdemlik meg, hogy helyük legyen az ENSZ civilizált szervezetében".

Cionizmus és világarroganica

Az iráni elnök - iráni elnöktől nem precedens nélküli módon, de hosszú éve óta először - nyíltan szólított fel a zsidó állam elpusztítására, és szavait megismételte egy pénteki teheráni tömeggyűlésen is, ahol több százezer iráni tüntetett Izrael ellen.

Az Egyesült Államok és Európa szabadon nyilváníthat véleményt, "beszélhetnek, amit akarnak, de szavuknak nincs jelentősége, értéke" az iráni elnök számára. Ahmadinezsád bírálta "a nemzetközi cionizmust és a világarrogancia terjeszkedő politikáját", amely jelzők általában az Egyesült Államokra és Izraelre vonatkoznak. "Ezek arcátlanok, és azt hiszik, hogy az egész világ engedelmességgel tartozik nekik" - fűzte hozzá.

Eközben diplomáciai források úgy értesültek, hogy nagy nyomás nehezedik Kofi Annan ENSZ-főtitkárra, hogy halassza el novemberre tervezett teheráni útját.

Magyarország is tiltakozott

Párizs konzultálni akar Nagy-Britanniával és Németországgal, az iráni atomprogramról folyó tárgyalások másik két európai résztvevőjével az iráni elnök Izrael megsemmisítésére felszólító kijelentéséről.

A világ számos országa, köztük Törökország, a Vatikán és Magyarország is elítélte Ahmadinedzsad kijelentését. Magyar részről Várkonyi László helyettes külügyi államtitkár kérette be a Külügyminisztériumba Abolfazl Rahnema Hezaveit nagykövetet.

Nem súlyos az ügy, de el kell ítélni

Jórészt retorikai fordulatnak kell tekinteni az Izrael elpusztítására tett iráni felhívást, ennek ellenére a világ jól teszi, ha a lehető legerélyesebb üzenetben adja tudtul, hogy nem tűri az ilyen felhívásokat.

Rosemary Hollis, a londoni Királyi Külügyi Intézet (RIIA) közel-keleti kutatási programjának igazgatója szerint az iráni államfő "politikai, vallási, ideológiai orientációjának adott kifejezést". A brit szakértő szerint az Izrael eltörlésére vonatkozó felhívás nem tekinthető részletesen kidolgozott, céljaiban meghatározott iráni politikának, amelyhez "meghatározott eszközöket rendeltek hozzá".

Csillapítani igyekezett az iráni elnök Izrael-ellenes kirohanása által Nyugaton keltett hullámverést az államfő júniusban vereséget szenvedett riválisa. Hasemi Rafszandzsani hodzsatoleszlám a pénteki ima hitszónokaként Teheránban kijelentette: Irán tiszteletben tartja mind a zsidókat, mind pedig a zsidóságot.

"Nekünk nincsenek problémáink a zsidókkal, sem a nagyra becsült zsidó vallással" - hangoztatta Rafszandzsani, aki az iráni elnökválasztás második fordulójában maradt alul konzervatív vetélytársával, Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben.