Béla
12 °C
27 °C

450 ezer dollár elsikkasztásával vádolják a tajvani first ladyt

2006.11.03. 13:22
Bár az ügyészség szerint a tajvani államfő is érintett lehet a first lady sikkasztási ügyében, 2008-ig mentelmi jog védi Csen Suj-pient. A vád szerint 91 millió forintnyi állami pénzt sikkasztottak el 2002 és 2006 között.

Korrupció és okirat-hamisítás miatt vádat emeltek pénteken Csen Suj-pien tajvani elnök felesége ellen, és az ügyészség azt állítja, hogy maga a politikus is érintett lehet az ügyben, de egyelőre mentelmi jog védi a bűnvádi eljárástól.

Az ügyészségi közlemény szerint a tajvani "first lady" elleni korrupciós és okirat-hamisítási vádak olyan ügyhöz kapcsolódnak, amelyben 448 ezer dolláros (kb. 91 millió forintos) károkozás történt. Az ügyészi hivatal említést tett közleményében esküszegésről is, de nem világos, hogy ez is szerepel-e a vádiratban.

Az ügyészség szerint maga az elnök is érintett lehet az ügyben, de 2008-ban lejáró hivatalos mandátuma alatt mentelmi jog védi, ezért addig nem lehet felelősségre vonni.

Más személyek nevére kiállított nyugták alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy 2002 júliusa és 2006 márciusa között Csen feltehetően több mint 448 ezer dollárnak megfelelő összegben sikkasztott el állami pénzeket.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) - csatlakozva a tiltakozók százezreihez - Csen azonnali lemondását követeli, mondván, hogy az elnök eljátszotta a nép bizalmát.

A párt szorgalmazza, hogy Csen pártja, a Demokratikus Haladó Párt maga távolítsa el az elnököt. A tajvani elnök azonban cáfolja, hogy törvénysértést követett volna el, pártja pedig péntek estére rokonszenvtüntetést szervez.