Auguszta
-3 °C
2 °C

Meghalt a legismertebb kazah ellenzéki

2005.11.13. 13:37
Egy hónappal a kazahsztáni elnökválasztás előtt holtan találták, három revolvergolyóval a testében a kazah államfő egyik bírálóját, Zamanbek Nurkadilovot, közölte vasárnap az áldozat családjának ügyvédje. A rendőrség ezzel együtt kizárta az emberölést.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök egykori szövetségesét és miniszterét, az államfővel tavaly szembefordult Zamanbek Nurkadilovot felesége találta meg szombat este otthonában arccal a földön, két mellkasi és egy fejlövéssel, számolt be az ügyvéd.

Ellenzéki vezetők szerint a gyilkosság összefüggésben állhat azzal, hogy az áldozat nyíltan bírálta az elnököt és támogatásáról biztosította a jövő hónapban esedékes elnökválasztás ellenzéki jelöltjét. Moldir Orazalin rendőrfőnök azonban ezt a lehetőséget elvetette.

"Ilyen elméletet nem veszünk fontolóra" - mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy a holttest közelében találtak egy pisztolyt és hogy a házban felszerelt kamerák nem rögzítették semmilyen idegen személy behatolását.

Egy éve lett kegyvesztett

A 61 éves Nurkadilovot, az államfő korábbi szövetségesét tavaly fosztották meg a rendkívüli helyzetek miniszterének posztjától, azután, hogy tekintélyuralommal vádolta és lemondásra szólította fel Nazarbajev elnököt. Bírálatában odáig ment, hogy az államfőt egy ízben a román diktátorhoz, Nicolae Ceausescuhoz hasonlította.

Az általa korruptnak, hatalommal visszaélőnek minősített elnököt azzal is megvádolta, hogy felelős egy ellenzéki újságíró 2004-ben bekövetkezett haláláért.

Nurkadilov nem tartozott egyik ellenzéki szervezethez sem, de a Tisztességes Kazahsztánért tömörülést támogatta, amely kihívót készül állítani a december 4-i elnökválasztáson Nazarbajevnak.