Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

Irak átvette a magyar harckocsikat

2005.11.13. 10:46
Hárommillió dollárért újítottak fel az iraki védelmi tárca azt a 77 magyar harckocsit, amit szombaton vett át az iraki hadsereg. A védelmi miniszter szerint így is jól jártak.

Az iraki hadsereg átvette azokat a magyar harckocsikat és szállító harcjárműveket, amelyeket Magyarország ajánlott fel a helyi fegyveres erőknek, jelentette be szombaton a bagdadi védelmi minisztérium.


T-72, JVBT-55A, VT-55A

Magyarország összesen 77, hadrendből kivont T-72-es harckocsit és 36 csapatszállító harcjárművet adományozott Iraknak.

Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly év végi iraki látogatásán történt megállapodás azt követően, hogy a NATO felkérte a nemzeteket, támogassák az arab ország stabilitásának megteremtését.

Magyarország emellett két darab JVBT-55A típusú darus harckocsivontató és két VT-55A típusú harckocsivontató átadásáról is intézkedett.

Jól jártak

A felajánlott eszközök, amelyeket a honvédség május 23-án, Magyarországon adta át az iraki fél hivatalos képviselőinek, október közepén hagyták el az országot. Az átvételre a Bagdadtól délre fekvő Tadzsi bázison került sor.

Száleh Szirhán vezérőrnagy tájékoztatása szerint az iraki védelmi tárca több mint 3 millió dollárt (642 millió forintot) költött a harcjárművek korszerűsítésére, de még ez is kis összeg ahhoz képest, amibe újonnan kerültek volna.