Ágnes
-1 °C
2 °C

Elkerülhető lett volna az ártatlanok halála Irakban

2003.12.12. 09:06
Több mint ezer ártatlan civil halálát okozta az amerikai és brit hadsereg azzal, hogy lakott terülteken vetették be a fürtös bombákat, állítja egy tekintélyes emberi jogi szervezet most elkészült jelentése.
Több száz iraki civil értelmetlen halálát akadályozhatták volna meg a szövetségesek az iraki invázió alatt, állítja a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet legújabb jelentése, írja a BBC.

Az áldozatok számáról nincs pontos adat

A New-York-i székhelyű csoport "Célponton kívül" című tanulmánya az iraki háborúban meghalt civilek halálozási körülményeit vizsgálta, és megállapította, a legtöbb értelmetlen halál elkerülhető lett volna, ha a brit és az amerikai hadsereg lemond "két félresikerült taktikai megfontolásáról".

A tanulmány a több robbanófejet tartalmazó fürtös bombák használatára és az iraki vezetők utáni hajszára hívta fel a figyelmet.

A szervezet komoly múltra tekint vissza a háborúban elesett civiláldozatok halálának vizsgálatában, írja a BBC. Az áldozatok pontos számát nem ismeri senki.

A légierő már nem is használ fürtös bombát lakott területen

A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a Szaddám-rezsim is jócskán tehet számos civil értelmetlen haláláról, mivel bevett gyakorlat volt, hogy a civil ruhás milíciákat a lakosság soraiba parancsolta, bízva abban, hogy megtévesztik az inváziós csapatokat.

A HRW kalkulációi szerint az Irakra idén tavasszal ledobott 13 000 fürtbomba (amely közel kétmillió altöltetet tartalmaz) több mint 1000 ember halálát okozhatta.

A tanulmány hozzáteszi, ami a légierőnél, az Air Force-nál már tiltott, a tüzérségnél még bevett gyakorlat: nevezetesen az, hogy fürtös bombával nem lőnek lakott területre.

Ötven bevetés, de célpontot nem találtak el

A szervezet ugyancsak elmarasztalja az úgynevezett precíziós bombák használatát is: az amerikai által levezényelt 50 ilyen támadás során egy iraki vezetőt sem sikerült megölni, mégis több tucat civilt öltek meg.

Kenneth Roth, a szervezet igazgatója elmondta: "Nem kell használni a precíziós fegyvereket, ha nem ismerjük a pontos célt." Roth szerint ebbe belejátszott az amerikai hírszerzés sorozatos hibázása is.

Az amerikaiakat már ezen a héten is számos kritika érte, amikor kétszer is ártatlanokat öltek meg tévedésből Afganisztánban. Az eltévedt bombáknak kilenc gyermek és hat felnőtt esett áldozatul.