Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szabadabb lett a világ 2003-ban

2003.12.17. 17:16
Idén 88 országot minősített szabadnak a Freedom House szemben az 1972-es első értékeléssel, amikor csupán 24 állam felelt meg a szabad ország kritériumainak. 2002 és 2003 között 25 ország lett szabadabb, míg 13 visszaesett.
A politikai és polgári szabadságjogok és a demokrácia 2003-ban további teret nyert - állapította meg a Freedom House csütörtökön közzétett éves jelentése.

A 2003 január 1-től november 30-ig terjedő időszakot felölelő értékelés szerint 25 országban előrelépett, 13 országban pedig visszaesett a szabadság ügye.

Az emberiség harmadától megtagadják a szabadságjogokat

Módszertan
A Freedom House szabad, részben szabad és nem szabad kategóriákba sorolja a világ országait a politikai jogok és a polgári szabadságjogok érvényesülése alapján. Módszertanában az 1-2,5-ig terjedő mutató azt jelzi, hogy az adott ország szabad, 3-5,5 közötti mutató pedig azt, hogy csak részben szabadnak. Nem szabad az az ország, amelynek mutatója 5,5-től 7-ig terjed. Magyarország mutatója 1,5.
A jelentés a világ 192 állama közül 88-at minősített szabadnak, köztük Magyarországot. Ezekben az országokban él a világ népességének 45 százaléka, 2,8 milliárd ember.

A "részben szabad" kategóriába sorolt 55 országban (21 százalék - 1,3 milliárd ember) a politikai és polgári szabadságjogok csak korlátozott módon érvényesülnek, jellemző rájuk a korrupció, a kormánypártok túlhatalma, s gyakran etnikai vagy vallási viszálykodás. A 49 nem szabad országban (35 százalék - 2,2 milliárd ember) a legalapvetőbb szabadságjogokat is megtagadják a lakosságtól.

A legrosszabb bizonyítványt a nem szabadnak minősített országok közül Burma, Kuba, Líbia, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szudán, Szíria, Türkmenisztán valamint két területi egység, az oroszországi Csecsenföld és a kínai Tibet kapta.

A muzulmán országokból hiányzik leginkább a szabadság

A terrorizmus elleni globális háború kezdete óta eltelt két évben a szabadság és a demokrácia 51 országban nyert teret, 27 országban visszaesett. A szabadság legnagyobb fokú hiánya muzulmán többségű országokban mutatható ki, különösen az arab világban.

A felmérés szerint azonban nincs szükségszerű kapcsolat az iszlám és a politikai elnyomás között, sőt a világ 1,5 milliárd muzulmánjának a fele olyan országban él, amelynek demokratikusan megválasztott kormánya van, mint Banglades, India, Nigéria és Törökország.

A jelentés arra is rámutat, hogy 1972-ben - amikor a Freedom House közreadta első éves jelentését - a világ országai közül csak 24 volt szabad.