Ágnes
-1 °C
2 °C

Az amerikai katona lett az év embere

2003.12.21. 19:35
A Time magazin szerint az amerikai katona 2003 embere. Az újság nem Bush elnök politikáját támogatja, hanem azokat ismeri el, akik életüket adják hazájukért.
Az év embere 2003
Az amerikai katonát választotta a 2003. év emberének a Time magazin. "Az amerikai katonát, akinek kötelessége hazája sorsdöntő ügyeiért élni és halni" - fogalmaz az újság.

Az újság szerkesztői ezzel 1,4 millió névtelen katonát választottak ki, akik az amerikai hadseregben szolgálnak, és kilenc hónapja vesznek részt az Irak elleni háborúban.

Jelenleg Irakban százharminc-ezer amerikai szolgál, ebből várhatóan százezret jövő év végéig állomásoztatnak az országban.

Az amerikai katonát utoljára 1950-ben, a koreai háború idején választott a Time magazin az év emberévé.

A lap hétfőn megjelenő számában az év emberéhez kapcsolódó vezércikk egy tizenkét fős tüzérségi egység történetéről szól, akikkel együtt élt át a Time két újságírója egy gránáttámadást, írja az ABC News.

A Time azonban nem a Bush-kormányzat szája íze értékeli az iraki inváziót; kritikus hangvételt üt meg, és tovább feszegeti például azt a kérdést, volt-e alapja az Irak elleni szövetséges inváziónak, utal az ABC News arra, hogy egyelőre nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban.

A Time magazin 1956-ban a magyar forradalom ismeretlen hősét választotta az év emberének.