Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

A negyedik levélbomba jött Bolognából

2003.12.30. 21:44
Bolognában adták fel azt a négy levélbombát, amelyeket az elmúlt négy napon az Európai Unió vezető tisztségviselőinek és intézményeinek küldtek; a hatóságok vizsgálják olasz anarchisták szerepét az ügyben - közölték kedden az ügyben nyomozó illetékesek. A rendőrség nem talált robbanóanyagot az amszterdami reptéren, miután két gyanús börönd miatt kiürítették az épületet.
Levélbombát kapott Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, az Európai Rendőri Hivatal (Europol) és az Európai Unió tagállamai bűnüldözési ügynöksége (Eurojust).

#alt#
A Eurojusthoz érkezett levelet vizsgálják rendőrök röntgenkészülékkel
fotó: EPA

A Eurojust hágai központjába kedden kézbesítették ki a bombát tartalmazó küldeményt, ami szerencsére nem robbant fel.

Az EU intézményeinek címzték

A német rendőrség kedden közölte, hogy szintén levélbomba volt az EKB elnökének címzett gyanús küldemény, amelyet a bank alkalmazottai hétfőn adtak át a rendőrségnek.

A német szövetségi ügyészség bejelentése szerint a küldeményben gyúlékony vegyszert - gyomirtót - és elektromos elemeket találtak. Az ügyészség vizsgálatot indított gyilkossági kísérlet miatt, amely összefüggésbe hozható egy külföldi terrorista szervezettel.

Ugyancsak levélbombát küldtek hétfőn Jürgen Storbecknek, a hágai központú Europol igazgatójának, szombaton pedig Romano Prodi bolognai otthonába kézbesítettek hasonló küldeményt, amely az EU-bizottság elnökének kezében robbant fel.

Kihasználják a Vörös Brigádok meggyengülését

A La Repubblica című római lap úgy tudja, hogy az olasz rendőrségnek birtokában van egy 250 névből álló lista egy "Euroopposizione" nevű anarchista szervezet tagjairól, de bizonyíték egyelőre nincsen ellenük.

Az idén alapított szervezet kiáltványában harcot hirdet "Európa urai, háborújuk, békéjük, elnyomásuk és ellenőrzésük ellen". Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter szerint a csoport kihasználhatja a Vörös Brigádok terrorszervezet összeomlását ez utóbbi kilenc tagjának októberi letartóztatása után.

Amszterdamban nem volt bomba

Nem talált robbanóanyagot a holland rendőrség kedden az amszterdami Schiphol repülőtéren, miután egy elhagyott bőrönd miatt két indulási várótermet is kiürítettek.

A forgalmas légikikötő három indulási várójából kettőnek a kiürítése késéseket okozott a menetrendben. Az elhagyott csomagot egy repülőtéri illetékes szerint az egyes számú váróban találták. A kettes számú várót később szintén kiürítették.