Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

200 km/órával száguld a Faxaj tájfun Japánban

000 1K50JO
1970.01.01. 05:28
  • Milliók maradtak áram nélkül Tokió agglomerációjában, egy ember meghalt, a térségben óránkénti 200 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel pusztít a Faxaj tájfun - írja az MTI. A tájfun helyi idő szerint hétfőn hajnali 5 órakor érte el a Tokiói-öböl partján fekvő Csiba városát. A tokiói elektromos művek tájékoztatása szerint Tokió agglomerációjában és Sizuóka prefektúrában 900 ezernél is több háztartásban nincs áram. A fővárosban és környékén reggel 8 óráig minden vonatot leállítottak. Vasárnap 135, hétfőn pedig mintegy 100 járatot kellett törölni a tokiói reptéren. A hatóságok a széllökések mellett árvíz és fölcsuszamlás veszélyére is figyelmeztettek az érintett területen. Egy ötvenéves nő meghalt, egy tokiói utcán bukkantak rá és szállították kórházba. Az NHK közszolgálati televízió beszámolója szerint egy közeli térfigyelő kamera felvétele megörökítette, hogy erős széllökések hozzácsapták egy épület falához. Egy másik, a húszas éveiben járó nőt Tokiótól keletre, Icsira tartományban kimentették házából, miután egy vasoszlop csapódott otthonába, átütve a tetőt. A nő súlyosan megsérült.
  • Felborult egy dél-koreai konténerszállító hajó töb ezer autóval a fedélzetén Georgia partjainak közelében, a St. Simons-szorosban - írja az MTI. A Hyundai Glovis és a dél-koreai külügyminisztérium is megerősítette, hogy a 24 fős legénységből húsz embert sikeresen kimentettek a hajóról, de négy embert továbbra is keresnek. Ők feltételezhetően jelenleg is a fedélzeten vannak. A 2017-ben gyártott Golden Ray nevű hajó Marshall-szigeteki zászló alatt hajózik, végállomása a Közel-Kelet lett volna, ahová mintegy 4000 dél-koreai autót kellett volna leszállítania.
Felborult Golden Ray teherhajó
Felborult Golden Ray teherhajó
Fotó: Georgia Department of Natural Resources
  • Több ezer diák alkotott több helyen élőláncot Hongkongban hétfő reggel, miközben a hongkongi kormány elítélte a vasárnap esti erőszakos cselekményeket, és felszólította más országok kormányait és politikusait, hogy ne avatkozzanak bele Hongkong belügyeibe. A város mintegy 120 tanintézményének tanulói vettek részt az akcióban. A megmozdulások javarészt a tanítás megkezdése előtt zajlottak le, mivel egyes iskolák nem engedélyezték diákjaiknak, hogy részt vegyenek az általános sztrájkban míg mások szülői engedélyhez kötötték azt. (MTI)
  • Légitámadások érték vasárnap késő estétől Kelet-Szíriában iráni és más nemzetiségű milíciák hadállásait, és meghalt ezekben 18 milicista. A támadó harci gépeket az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint nem tudták azonosítani. A hadállások az iraki határ közelében, Bukamal helységhez közel helyezkednek el, Deir-ez-Zór tartományban. Az OSDH-nak egyelőre nincs információja az életüket vesztők nemzetiségéről, de megjegyezte, hogy a halottak száma valószínűleg nőni fog. (MTI)
  • A Hezbollah libanoni síita szervezet lelőtt egy izraeli drónt - jelentette a szervezethez köthető libanoni televíziócsatorna, az al-Manár. A tévé híradása szerint a pilóta nélküli, távirányítású repülőgépet az Izraelt és Libanon elválasztó demarkációs vonal mellett fekvő Rámja külterületén lőtték le. A Hezbollah azt állítja, hogy a drón roncsa a birtokában van.
  • Mexikóvárosban több százan tiltakoztak vasárnap a nőket érő erőszak ellen. Maria de la Luz Estrada, a tiltakozás egyik szervezője, a Nők ellen elkövetett gyilkosságok Nemzeti Polgári Megfigyelőközpontja koordinátora elmondta: a tüntetés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a problémára és arra, hogy a hatóságok nem képesek megakadályozni a nők ellen elkövetett gyilkosságokat, a felelősöket pedig nem tudják megbüntetni. Mexikóban naponta átlagosan 10 nőt gyilkolnak meg, a legtöbb esetben szexuális erőszakot követően. Emellett az elmúlt években legalább 9000 nő tűnt el nyom nélkül az országban - írja az MTI.
  • Chilében Pinochet áldozataira emlékeztek. A rendőrség adatai szerint legkevesebb négyezer ember vonult fel helyi idő szerint vasárnap Santiago de Chilében három nappal a Pinochet-puccs 46. évfordulója előtt a katonai diktatúra áldozataira emlékezve - írja az MTI. A tiltakozás végén több tüntető összecsapott a rendőrökkel. Kövekkel és botokkal támadtak rájuk, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval válaszoltak, 23 embert őrizetbe vettek. 1973. szeptember 11-én Augusto Pinochet tábornok, a hadsereg főparancsnoka vezetésével és az Egyesült Államok támogatásával a chilei katonaság puccsot hajtott végre Salvador Allende demokratikusan megválasztott, baloldali kormánya ellen. Allende az elnöki palotában végzett magával, mielőtt elfogták volna. Az 1990-ig tartó, jobboldali katonai diktatúra idején a hatóságok legalább 3000 embert gyilkoltak meg vagy tüntettek el nyomtalan

(Borítókép: Rendőr vizsgálja a károkat Japán déli részén Kagava prefektúrában 2019 szeptember 9-én. - fotó: Jiji Press / AFP)