Vlk prágai bíboros is bírálja a pápát

2009.02.07. 18:24
Nem kellett volna visszafogadni a holokauszttagadót, mondta.

Miloslav Vlk prágai bíboros is csatlakozott azokhoz, akik bírálják XVI. Benedek pápát, mert feloldotta a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítését a katolikus egyházból.


Honlapján szombaton a bíboros azt írta, hogy ez a gesztus "elfogadhatatlan". A cseh egyházi méltóságnak az az érzése, hogy a Vatikán "túl könnyelmű" volt, nem vizsgálta meg az összes körülményt.

"Senki sem vette figyelembe Williamson püspök nézeteit, amelyek már sokkal korábban ismertek voltak" - írja a bíboros.

"....határozottan elítélem az antiszemitizmus összes formáját, amely összeegyeztethetetlen a katolikus egyház tanításával. Ez a II. vatikáni zsinat tanítása. Egyházunknak ezt a tanítását mi a múltban és a jelenben is a zsidó testvéreinkkel folytatott vitákban már több esetben bizonyítottuk" - mutatott rá Miloslav Vlk.

A Vatikán január 24-én jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa feloldott a kiközösítés alól négy tradicionalista püspököt, köztük Williamsont, akit a néhai Marcel Lefebvre érsek, a X. Szent Pius Testvériség csoport alapítója szentelt fel 1988-ban. Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy Williamson püspök, a Testvériség brit születésű tagja néhány nappal korábban a svéd televízióban arról beszélt, hogy szerinte "nem voltak gázkamrák", és azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy körülbelül 300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, "de egyikük sem gázkamrában".

Zsidó csoportok, katolikus püspökök és Angela Merkel német kancellár élesen bírálta Williamson kijelentéseit, és sokan felszólították a Vatikánt: gondoskodjon arról, hogy a négy rehabilitált püspök teljes mértékben fogadja el az egyház mai tanításait, különös tekintettel a II. vatikáni zsinat reformlépéseire.

A Vatikán azzal védekezett, hogy a pápának nem volt tudomása Williamson nézeteiről, amikor hozzájárult a kiközösítés feloldásához.