Szász Jenő RMDSZ-MPP koalíciót javasol az EP-választásra

2009.02.10. 10:31
Az RMDSZ viszont nem szívesen ismerné el az MPP-t egyenjogú partnerként. A közös listán persze Tőkést és Szászt is szívesen látnák.

Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, a Magyar Polgári Párt elnöke a koalíció reményét arra alapozza, hogy a Romániai Magyarok Demokratikus Szervezete felajánlotta az EP-választásra összeállítandó lista első helyét Tőkés Lászlónak - írja az Új magyar szó című bukaresti napilap. Tőkés nemzeti lista összeállítását szorgalmazza, amit azonban a romániai magyarság két meghatározó pártja, az RMDSZ, és az MPP külön-külön aligha képes megvalósítani.

Szász szerint a romániai politikában a magyarságnak két jogi képviselője van, az RMDSZ és az MPP. Az RMDSZ ezzel szemben vonakodik elismerni az MPP-t fontos politikai szereplőként. A koalíció azonban pont ezt jelentené: az RMDSZ ezért a formális koalíció megkötése helyett szeretne inkább fajsúlyos, az MPP-hez kötődő politikusokat - köztük Tőkés Lászlót - a listán tudni.

Az MPP elnöke szerint a lista második és harmadik helyére az RMDSZ jelöltjei kerülhetnének, míg a negyedik hely az MPP-t illetné meg. „A magyarság részéről egy nagyobb létszámú választási részvétel esetén akár négy európai parlamenti képviselőnk is lehetne, ami jóval tíz százalék fölötti képviseleti arányt eredményezne” – fejtette ki a politikus.

A napilap kérdésére kizárta az RMDSZ–MPP-koalíció lehetőségét Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az RMDSZ szerinte olyan nemzeti listát javasolt, amely biztosítja a romániai magyarság erős EP-képviseletét, azáltal is, hogy Tőkés László első helyen szerepelhet rajta, és javaslatokat tehet más jelöltekre.

„Csütörtökön 14 órakor Kolozsváron találkozunk Tőkés Lászlóval, és folytatjuk a másfél hete elkezdett tárgyalásokat. Ha sikerül megállapodni, akkor a listán lesznek olyan jelöltek is, akik az összefogás elvét erősíteni tudják” – jelentette ki Kelemen Hunor, hozzátéve: Tőkés akár Szász Jenőt is javasolhatja, ha úgy látja helyesnek.  • Tippek
  • Árfolyam