Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Bevezethetik a saríát a Szvat-völgyben

2009.02.16. 13:15 Módosítva: 2009.02.16. 13:23
A pakisztáni kormány hétfőn megegyezett a tálib lázadókkal arról, hogy az iszlám törvénykezés, a saría legyen a joggyakorlat alapja az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben. Az intézkedés célja megbékíteni a térséget ellenőrző tálib fegyvereseket. A megállapodás Malakand közigazgatási körzetre terjed ki, amely magában foglalja a Szvat-völgyet.

A tartományi kormány a térségbeli lázadás vezetőjével kötött megállapodást. Ennek értelmében minden, a saríával ellentétes törvényt eltörölnek, s az igazságszolgáltatás alapja az iszlám törvénykezés lesz, jelentette be Mian Iftikar Huszein, az Északnyugati Határtartomány tájékoztatási minisztere.

A területen 2007 végén tört ki iszlamista lázadás. A fegyveresek ellenőrzésük alá vonták a völgyet, amely korábban az ország egyik népszerű turisztikai célpontja volt.

A hatóságok tavaly elengedték fogságából Maulana Szúfi Mohammad muzulmán vallási vezetőt, aki még korábban, az 1990-es években vezetett lázadást a Szvat-völgyben. Szabadon bocsátásával a békét akarták előmozdítani, de a harcok folytatódtak, és hatásukra több tízezer lakos menekült el a völgyből.  • Vennék
  • Hírek