Csaknem 900 embert öltek meg Kongóban

2009.02.16. 13:56 Módosítva: 2009.02.16. 14:03
Csaknem 900 embert ölt meg az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű ugandai lázadószervezet karácsony és január közepe között a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) északkeleti részén - olvasható a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet hétfőn közzétett jelentésében.

December 24. és január 17. között az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) "kegyetlenül legyilkolt több mint 865 civilt, és elrabolt legkevesebb 160 gyermeket" Felső-Uele körzetben "A karácsonyi mészárlás" című jelentés szerint. "A legszörnyűbb támadások karácsony napján történtek" - közölte a New York-i központú szervezet több tucat áldozat és szemtanú beszámolójára hivatkozva.

E támadások tíz nappal azután kezdődtek, hogy december 14-én a kongói, az ugandai és a dél-szudáni hadsereg közös hadműveletet indított a KDK északkeleti részén Joseph Konynak, az LRA vezetőjének a kézre kerítéséért - eddig sikertelenül. Jogvédők és segélyszervezetek szerint az LRA kegyetlenkedik a civilekkel, a lázadók vezetőit pedig körözi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

Az év eleje óta több mint 7 ezren menekültek a KDK keleti-északkeleti részén tomboló erőszak elől a szomszédos Ugandába - közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Vanessa Akello szóvivő szerint Laurent Nkunda kongói lázadóvezér múlt havi elfogása és a január 20-án kezdett közös ruandai-kongói hadművelet a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért nevű hutu lázadószervezet ellen pánikot keltett a civil lakosság körében, amely fél attól, hogy a harcok közepén találja magát.

Összesen több mint 45 ezer kongói menekült át Ugandába azóta, hogy tavaly augusztus 28-án összeomlott a tűzszünet Nkunda és a kinshasai kormány erői között.