Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Kazahsztánnak kémkedett két osztrák rendőr?

2009.02.17. 10:23 Módosítva: 2009.02.17. 10:29
Két alsó-ausztriai rendőrt vettek őrizetbe kémkedés vádjával. A rendőrök állítólag Kazahsztánnak adtak át adatokat, feltehetően Nurszultan Nazarbajev elnök kegyvesztett vejéről.

Felfüggesztettek beosztásából és őrizetbe vettek két alsó-ausztriai rendőrségi alkalmazottat, mert azzal gyanúsítják őket, hogy Kazahsztán javára kémkedtek. A Falter osztrák folyóirat legfrissebb, szerdai számában megjelenő, de már előzetesen ismertetett tudósítás szerint egyikük a belső ügyosztály nyomozója, aki főleg korrupciógyanús esetekkel foglalkozott.

A két felfüggesztett alkalmazott állítólag a rendőrség belső számítógépes rendszeréből szolgáltatott ki adatokat a közép-ázsiai ország titkosszolgálatának. A múlt héten házkutatást tartottak náluk.

Rudolf Gollia belügyminisztériumi szóvivő megerősítette a hetilap értesülését. Közölte azt is, hogy az egyiküket már januárban felmentették a szolgálat alól, mert egy másik ügybe is belekeveredett. Jelenleg mindketten vizsgálati fogságban vannak, és a nyomozás megindult ellenük.

A kazah hírszerzés bizonyára Nurszultan Nazarbajev elnök volt vejével kapcsolatos információk iránt érdeklődött. Rahat Alijev hazája bécsi nagyköveteként szolgált, egészen addig, amíg odahaza kegyvesztetté nem vált. A dúsgazdag bankár fényes karrierjét nem kis részben annak köszönhette, hogy a közép-ázsiai országot 1989 óta vaskézzel irányító Nazarbajev legidősebb lányát, Darigát vette feleségül. 2007 tavaszán azonban tisztségéből felmentették, és nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene azzal a gyanúval, hogy köze volt a kazah Nurbank pénzintézet két vezetőjének elrablásához.

Kazahsztán kérte kiadatását Bécstől, az illetékes osztrák bíróság azonban elutasította a követelést arra hivatkozva, hogy a volt szovjet köztársaságban nem biztosítanák egy igazságos per feltételeit. Azóta egy kazah bíróság távollétében 20 év börtönre ítélte a volt nagykövetet emberrablás vádjával, nem sokkal később pedig egy katonai bíróság szabott ki rá 40 évi börtönt, mert "államcsínyt készített elő" az elnök ellen.

Alijev azt állítja, hogy valójában politikai hajsza folyik ellene. A felmerült vádak miatt azonban az osztrák igazságszolgáltatás is nyomozást rendelt el ellene. Gerhard Jarosch, a bécsi tartományi ügyészség szóvivője szerint a volt diplomata tartózkodási helye ismeretlen. A Falter tudomása szerint január végén első fokon már elítéltek egy osztrák hivatalos személyt, mert a kazah titkosszolgálatnak kémkedett.