Kanadában járt Barack Obama

2009.02.19. 22:52
Az USA újratárgyalná az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt.

Barack Obama amerikai elnökként első külföldi látogatásán az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partneréhez, Kanadába utazott csütörtökön, ahol Stephen Harper miniszterelnökkel megállapodott: a két ország szorosan együttműködik a gazdasági növekedés helyreállításában.

Obama biztosította Harpert, hogy az Egyesült Államok erősíteni akarja a kereskedelmi kapcsolatokat Kanadával, nem pedig gyengíteni. Arról is beszélt, hogy az amerikai kongresszus által elfogadott gazdasági ösztönző csomagnak nincs olyan eleme, amely ezzel a szándékkal ellentétes volna.

Újratárgyalnák a NAFTÁ-t

Obama aggodalmat keltett Kanadában, amikor az elnökválasztási kampányban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti szabadkereskedelmi szerződés, a NAFTA újratárgyalását helyezte kilátásba. Az amerikai elnök csütörtökön jelezte: az Amerika számára kedvezőbb feltételekről úgy kell tárgyalni, hogy a kereskedelmi kapcsolatok zavartalanok maradjanak.

Kanada azt is aggódva figyelte, hogy a washingtoni élénkítő csomagba bekerült az amerikai gyártmányú termékek vásárlását előnyben részesítő "Vásárolj amerikait!" elv. Obama Harperrel közösen Ottawában kijelentette: a globális válságban a gazdaságok nem folyamodhatnak protekcionista eszközökhöz.

Harper azt mondta, hogy az Egyesült Államok felépülése nélkül a kanadai gazdaság nem állhat talpra. Az amerikai elnök és a kanadai kormányfő megállapodott arról, hogy egyeztetni fognak a gazdasági növekedés serkentése érdekében teendő sürgős lépésekről.

Éljen Obama!

A két ország a világ legnagyobb kétoldalú kereskedelmét folytatja, napi másfél milliárd dollár értékben. Obama és Harper bejelentette, hogy új kétoldalú környezetbarát energiakutatási és -fejlesztési programot indítanak.

Barack Obama mindössze hatórás látogatás tett az Egyesült Államok északi szomszédjában, amely szinte megsértődött, amikor az előző elnök, George Bush - korábbi texasi kormányzó - első külföldi útján nem Kanadába, hanem Mexikóba utazott. Korábban elnökként Ronald Reagan, Bill Clinton és az idősebb George Bush is Kanadába utazott először.

Busht 2004-es kanadai látogatásakor több ezres, az iraki háború miatt tiltakozó tömeg fogadta, Obamát csütörtökön viszont éljenzés várta. Obama rendkívül népszerű Kanadában, a választások idején készített egyes felmérések szerint nagyobb volt a támogatottsága, mint az Egyesült Államokban.