Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Huszonöt év egy lelkésznek népirtásért

2009.02.27. 15:45
Megerőszakolt egy tuszi nőt, a tuszi menekültek elhurcolására buzdított, és nyomukra vezette a hutu erőket, állapította meg egy tábori lelkészről a ruandai népirtást vizsgáló ENSZ-törvényszék. És 25 évre börtönbe is küldte a lelkészt, mondván: bűnös népirtásban, gyilkosságban és emberiesség elleni bűntettben.

Huszonöt év börötönre ítélt egy volt tábori lelkészt pénteken a ruandai népirtást vizsgáló ENSZ-törvényszék (ICTR) nemi erőszak és tuszi menekültek lemészárlása miatt. A bíróság két pap ellen emelt vádat a tizenöt évvel ezelőtti vérengzésben játszott szerepük miatt. (Emlékeztetőül: az afrikai országban 1994-ben ruandai katonák és hutu fegyveres csoportok száz nap alatt 800 ezer embert gyilkoltak meg a nemzeti kisebbséghez tartozó tuszik és a mérsékelt politikai nézeteket valló hutuk közül.) Az egyik lelkész a most elítélt Emmanuel Rukundo, a ruandai fegyveres erők volt századosa, akit 2001-ben fogtak el Genfben.

A törvényszék bűnösnek találta Rukundót népirtásban, gyilkosságban és emberiesség elleni bűntettben. Az öldöklés időszakában általában katonák és fegyveresek társaságában közlekedő lelkész listát vezetett a helyi tuszikról, akiknek mozgását szemmel tartotta. A bíróság szerint köze volt az egyik papneveldébe menekült tuszi falusiak elhurcolásához és meggyilkolásához, illetve megerőszakolt egy fiatal tuszi nőt mis.

Az arushai székhelyű ICTR eddig 37 perben hirdetett ítéletet 1997 óta, ebből hat ügy végződött felmentéssel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly nyáron egy évvel meghosszabbította a törvényszék mandátumát, így a bíráknak 2009. december 31-ig kell lezárniuk első fokon az összes ügyet, 2010. december 31-ig pedig valamennyi fellebbviteli eljárást be kell fejezniük.