Lakótárs lehet a két holokauszttagadó

2009.02.27. 15:28 Módosítva: 2009.02.27. 16:21
Bekeményített a Vatikán és nem elégszik meg a holokauszttagadó püspök bocsánatkérésével, azt várja, hogy Richard Williamson nyilvánosan tagadja meg nézeteit. Így a püspök valószínűleg nem fogadhatja el a holokauszttagadó Irving történész ajánlatát, miszerint költözzön hozzá.

Szállást ajánlott Richard Williamson püspöknek Nagy-Britanniában a holokauszttagadó nézeteiről hírhedt brit történész. Williamson két napja visszatért Argentínából Nagy-Britanniába, David Irving ekkor jelezte a püspöknek, hogy szívesen befogadná, ám Williamson egyelőre nem élt az ajánlattal, a Szent X. Pius Testvériség hajlékán lakik Wimbledonban.

A püspök Argentínából való elutazása előtt állítólag emailokat váltott Irvinggel, aki jelenleg a London melletti Windsorban lakik, és Wiliamsonnal állítólag egy kerti partin találkozott először tavaly októberben.

A jelek szerint a püspöknek egyébként nem lenne tanácsos elfogadni Irving ajánlatát, ugyanis a katolikus egyház bekeményített. A Vatikán szerint immár nem elegendő az a bocsánatkérés, amit a holokauszttagadó brit katolikus püspök tett, és nézeteinek teljes és nyilvános visszavonását követeli.

A Szentszék egy nappal azt követően adott ki nyilatkozatot, hogy Richard Williamson bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsértett a kijelentésével. (A püspök nagy botrányt keltett a svéd televíziónak korábban adott egyik interjújával, amelyben tagadta a gázkamrák létét a náci haláltáborokban, s igyekezett kicsinyíteni a holokauszt mértékét.)