Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Letartóztatták az osztrák Gripen-lobbistát

2009.03.01. 16:34
Alfons Mensdorff-Pouilly burgenlandi birtokán pénteken jelentek meg a rendőrök. Egy lap szerint a gróf 13 millió eurót kapott a Gripenek gyártásában is érdekelt British Aero Space-től.

Pénzmosás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot, ismert fegyverkereskedelmi lobbistát.

A bécsi tartományi bíróság szóvivője közölte: a testület azért döntött a vizsgálati fogság mellett, mert fennállt a lehetősége annak, hogy az arisztokrata megpróbálja eltüntetni a nyomokat, esetleg megszökik. Az anyagi ágon magyar származású grófot - Maria Rauch-Kallat volt néppárti egészségügyi miniszter férjét - péntek este vették őrizetbe burgenlandi birtokán, Luisingban.

Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A gróf ellen 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó korábban magyar szálat is emlegetett.

Az osztrák bűnüldöző szervek tavaly kapcsolódtak be az arisztokrata elleni vizsgálatokba. Londoni megkeresésre tavaly szeptemberben házkutatásokat tartottak a lobbista bécsi irodáiban és a magyar határ közelében fekvő palotájában. Októberben pedig maguk a brit hatóságok vették őrizetbe, kihallgatták, majd rövid idő után elengedték.

A bécsi tartományi ügyészség tisztázó szándékkal közölte a hét végén, hogy a mostani eljárás nem kötődik közvetlenül a megvesztegetési vádakhoz. A testület szóvivője megerősítette a Profil hírmagazin értesülését, amely szerint a gróf állítólag 13 millió eurót kapott a BAE cégtől szolgálatai fejében. Hogy pontosan miért, mely üzletkötésekért, azt még vizsgálják: a hatóságokat most elsősorban az érdekli, hogy a hatóságok előtt miért hamis bizonylatokkal és számlákkal próbálta igazolni a kifizetéseket. Az ügyészség szerint fennáll a pénzmosás eshetősége.

Januárban vált ismertté, hogy a hatóságok feltételezése szerint a gróf szándékosan félrevezette a parlament vizsgálóbizottságát is, amely az Eurofighterek megvásárlásának belpolitikai botrányba fulladt ügyét vette górcső alá. Ugyanis szemtanúként történt meghallgatásakor azt állította, hogy egyetlen cseh politikust sem környékezett meg, nem is fizetett senkinek. Nem sokkal később egy rokona azonban feljelentette, mert nem utalt át neki egymillió eurót: a pénzt állítólag cseh politikusokkal szervezendő találkozókért ajánlotta fel az illetőnek.

Mensdorff-Pouilly ügyvédje mind a pénzmosási, mind a megvesztegetési vádakat visszautasította vasárnap.  • Vennék
  • Hírek