Medvegyev üzent Obamának

2009.03.01. 11:30 Módosítva: 2009.03.01. 11:37
Konkrét javaslatokat vár Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnöktől a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos nézeteltérések megoldásával kapcsolatban - közölte a Kreml.

"Arra számítok, hogy az új amerikai kormány sokkal kezdeményezőbben és barátságosabban fog hozzáállni ehhez a kérdéshez" - fogalmazott a Kreml honlapján is megjelent interjúban Medvegyev, kiemelve, hogy már most látszanak a pozitív jelek Washington viselkedésében. "Ezek a jelek várhatóan konkrét javaslatokat eredményeznek majd" - tette hozzá Medvegyev. Mint mondta, reméli, hogy minderről sikerül majd tárgyalnia Barack Obamával is az első személyes találkozásuk alkalmával, amire várhatóan április 2-án, a londoni G20-as találkozón kerül sor.

Moszkva dühösen reagált az előző amerikai elnök, George Bush kormányzata által tervezett rakétavédelmi rendszerre, amire egyenesen Oroszország elleni lépésként tekintenek. A rendszer részeként az Egyesült Államok Csehország területén radarállomást tervez, míg Lengyelországba tíz megsemmisítő rakétát akarnak telepíteni. A rendszert az amerikai vezetés szerint az úgynevezett "lator államok" (köztük Irán és Észak-Korea) támadásai elleni védekezésre fejlesztették ki.

A terv miatt Oroszország kilátásba helyezte, hogy rövid hatótávolságú Iskander rakétákat telepítenek a kalinyingrádi régióba, hogy azzal semlegesítsék az amerikai fegyvereket. A moszkvai vezetés ugyanakkor korábban azt is jelezte: készek arra, hogy tárgyaljanak a rendszerről az új amerikai elnökkel. Elemzők szerint Barack Obama alapvetően egyetért a rakétavédelmi rendszer szükségességével, ám hajlik rá, hogy megvitassa annak részleteit.