Alfréd
-3 °C
3 °C

Halálosan megfenyegették Nicolas Sarkozyt

2009.03.03. 18:31 Módosítva: 2009-03-03 19:11:32
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnököt, és további kilenc jobboldali politikus kapott halálos fenyegetést levélben az elmúlt napokban. Mind ugyanazt a szöveget kapták meg, amely mellé egy 9 mm-es vagy 38-as kaliberű töltényt is csatoltak.

A párizsi ügyészség délután elismerte, hogy halálosan megfenyegették Nicolas Sarkozy francia államfőt, akinek három minisztere és pártjának három képviselője is hasonló fenyegetést kapott. A Le Monde francia napilap úgy tudja, hogy összesen tíz politikust fenyegettek meg.

A francia elnök címére a február 26-án érkezett levél mellé egy 9 mm-es töltényt is csatoltak. Korábban hasonló küldeményt kapott Rachida Dati igazságügyi, Christine Albanel kulturális és Michele Alliot-Marie belügyminiszter.

Az "Egyetlen levél mindenkinek" című provokatív hangvételű szövegben a levélíró azt közli a megnevezett politikusokkal, hogy "nem többek még élő halottaknál". A fenyegető azt is írja: "mind azt hiszitek, hogy rendelkeztek életetekkel, pedig nem. Azzal, valamint családjaitok és barátaitok életével is mi rendelkezünk".

Az ügyet a párizsi ügyészség terrorelhárítási osztálya vizsgálja. Az ügyészség szerint összesen tíz jobboldali politikus kapta meg ugyanazt a szövegű, fénymásolt névtelen fenyegetést, amelyhez vagy egy 9 mm-es, vagy egy 38-as kaliberű töltényt csatoltak.

A rendőrség tájékoztatása szerint az első képviselő február 9-én kapta meg a fenyegető levelet.

A nyomozóknak egyelőre semmilyen feltételezésünk nincs arról, hogy ki lehet a feladó, de nem kizárt, hogy egy labilis idegzetű személy írta a leveleket. Egy nyomozócsoport már február közepe óta foglalkozik az üggyel.

Az ügyről először beszámoló Sud-Ouest szerint a bordeaux-i városházára Alain Juppé volt miniszterelnöknek küldött levél hemzseg a helyesírási hibáktól, noha választékos megfogalmazású. A borítékon található postabélyegző alapján még az sem állapítható meg, hol adták fel a küldeményt.