Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Katonai titkokat árult a román altiszt

2009.03.03. 17:17
Irakban és Afganisztánban is szolgáló hadosztályának műszaki adatait adta át 2001-től rendszeresen egy kémkedéssel vádolt bolgár férfinak. Az információk Ukrajnába és Oroszországba is eljuthattak.

A román állam biztonságát veszélyeztető, államtitoknak minősülő információkat adott el egy román tiszthelyettese, akit hazaárulás vádjával letartóztattak. A bukaresti ítélőtábla kedden tette közzé az indoklást, amelynek alapján letartóztatták Floricel Achimot, a védelmi minisztérium egyik őrmesterét és a bolgár nemzetiségű Marinov Peter Zikolovot. Az altiszt hazaárulás, bolgár bűntársa pedig kémkedés miatt került a hatóság kezére.

A nyomozás eredményei szerint Achim a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó egyik gyalogsági hadosztály altisztjeként dolgozott, ennek a hadosztálynak az egységei Irakban és Afganisztánban teljesítenek szolgálatot.

Még 2001-ben került baráti viszonyba Zikolovval, akinek 2001-től folyamatosan titkos információkat adott el. A hírek szerint a hadosztály információs hálózatából és adatbázisából mentett le államtitoknak minősülő információkat, nevezetesen olyan műszaki adatokat, amelyek katonai kommunikációs rendszerekre, radarfrekvenciákra, NATO-térképekre, védelmi tervekre, műszaki felszerelésekre vonatkoztak.

Az említett információkat az altiszt nyilvános helyeken adta át bolgár barátjának adathordozóra rögzítve, és cserébe időről időre 800-1000 eurót (kb. 300 ezer forint) kapott értük. Zikolov Ukrajnának adta tovább a megvásárolt titkokat, a Gandul című napilap értesülései szerint a katonai információk végül Oroszországba jutottak.