Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Sarkozy a legzöldebb világjáró

2009.03.03. 14:16
A francia államfő 2008-as utazásai kevésbé károsították a környezetet, mint Gordon Brown brit, és Angela Merkel német kormányfő repülőútjai. Kétszer annyit repült, mint kollégái együttvéve, de a hatékonyabb üzemanyag-felhasználású gép segített.

Nicolas Sarkozy francia elnök közel annyit utazott 2008-ban, mint Gordon Brown brit, és Angela Merkel német kormányfő együttvéve, de útjaival így is kevesebb üvegházhatású gáz került a levegőbe, mint két kollegája esetében. A francia elnök által megtett táv elég lenne a Föld nyolcszori megkerüléséhez - számította ki a Terra Eco magazin, amely a politikus útjaira és az általa használt repülőgép típusára alapozta szennyezőanyag-kibocsátási számításait.

Sarkozy 324 595 kilométert tett meg, ez 7100 tonna széndioxid-kibocsátással járt. A magazin szerint a francia államfő hatékonyabb üzemanyag-felhasználású gépen repül, mint a két másik kormányfő. Hármuk közül Gordon Brown brit miniszterelnök károsította leginkább a levegőt, az általa repülőn és vonaton megtett 157 962 kilométer 8429 tonna széndioxid kibocsátásával járt. A hivatalos útjainak több mint felét Németországon belül lebonyolító Merkel kancellár tavaly 174 440 kilométert utazott, amivel 7395 tonna széndioxid jutott a légkörbe - számolta ki a magazin.

Az esetek többségében a brit miniszterelnök Boeing 347-essel, 357-essel, vagy 777-essel repült. Sarkozy egy Airbus 319-est, Merkel egy Airbus 310-est használt - írja a Terra Eco.

Az emberi tevékenységből fakadó széndioxid-kibocsátás 5 százalékát a repülés és a hajózás teszi ki, az olcsó repülőjáratok és a növekvő bevételek következtében robbanásszerűen nőtt a repülőutak száma. A termelés globalizálódása révén pedig több árucikk szeli át az óceánt.