Kommandósok hatoltak be a Naftogazhoz

2009.03.04. 13:34 Módosítva: 2009.03.04. 15:32
Az ukrán nemzetbiztonság szerdán gázlopás ügyében vizsgálódott Kijevben az állami energiavállalat, a Naftogaz székhelyén. A nemzetbiztonság közleménye szerint az állami energiavállalat tisztségviselői 7,4 milliárd dollár értékben lophattak el tranzitgázt. Julija Timosenko kormányfő ugyanakkor bírálta az akciót, és jelezte, hogy parlamenti frakciója pontos beszámolót kér majd a történtekről.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok emberei behatoltak szerdán Kijevben az állami energiavállalat, a Naftogaz (Naftohaz) székhelyére, és gázlopás ügyében folyó vizsgálatra hivatkozva őrizetbe vették az energetikai vámhivatal képviselőjét. Valentin Zemljanszkij, a cég szóvivője kifogásolta, hogy az álarcos kommandósok a biztonsági őröket félreállítva törtek be, még igazolványt sem mutattak fel az akció közben.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok az orosz Gazprommal 2009. januárjában kötött megállapodás eredeti példányát követelik - közölte szerdán újságírókkal az ukrán vállalat jogi osztályának igazgatója. Szerhij Davidenko szavai szerint ezeknek a dokumentumoknak a hiányában nagyon megnehezül a Naftogaz működése. "Tájékoztattuk a kormányt a történtekről, és ha léteznek a lefoglalásra vonatkozó dokumentumok, akkor mi feltétlenül a törvénynek megfelelően fogunk eljárni" - mondta.

Az ukrán nemzetbiztonság (SZBU) sajtóosztályának közleménye szerint a Naftogaz tisztségviselői 6,3 milliárd köbméter tranzitgázt tulajdonítottak el több mint 7,4 milliárd dollár értékben. A vizsgálat a főügyészség felügyelete mellett zajlik - közölték, és figyelmeztetettek, hogy nagyon határozottan lépnek fel bármilyen, a vizsgálat ügyeibe történő külső beavatkozási kísérlettel szemben.

Ilyen külső hatásnak értékelik egyes parlamenti képviselők fellépését, akik akadályozzák a nyomozócsoportok munkáját.

Julija Timosenko ukrán kormányfő megtorlásnak minősítette a nemzetbiztonsági szolgálatok akcióját az energetikai hivatal munkatársai ellen. Közölte, hogy az általa vezetett pártszövetség (BJuT) parlamenti frakciója beszámolót követel majd a történtekről az SZBU vezetőjétől.

A nemzetbiztonsági szolgálat közleményében emlékeztetett arra, hogy február 28-án az SZBU már hivatalosan figyelmeztette az energetikai vámhivatalt. "Ne tegyen lehetővé a vámellenőrzés alatt álló tranzitgáz mennyiségére irányuló törvénytelen cselekedeteket" - hívták fel akkor a figyelmet.