Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pártfinanszírozási botrány Japánban

2009.03.04. 06:41 Módosítva: 2009-03-04 06:55:43
A miniszterelnöki posztra esélyes ellenzéki vezér titkára illegális céges adományokat fogadott el. Főnöke nem mond le.

Ozava Icsiro, a következő választásokon győzelemre esélyes ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetője titkárát kedden őrizetbe vették, mert a hatóságok gyanúja szerint 2004-2006 között törvénytelen vállalati adományokat fogadott el. Ozava szerdai tokiói sajtóértekezletén kizárta annak lehetőségét, hogy lemondjon pártvezetői tisztségéről. A politikus ezt úgy indokolta, hogy sem ő, sem titkára nem követett el törvénybe ütköző cselekedetet. Az ügyészség szerdán házkutatást tartott Ozava irodájában.

A titkárt – aki egyben a pártvezetőt támogató bizottság könyvelésének egyik vezetője – azzal gyanúsítják, hogy a BPT Nishimatsu Construction vállalat által létrehozott lobbicsoportokon keresztül 21 millió jenes (170 ezer eurós) adományt fogadott el jogsértő módon. A japán törvények értelmében vállalatok politikai pártoknak adhatnak adományokat, politikusoknak és az őket támogató szervezeteknek viszont nem.

A DPJ a legnagyobb japán ellenzéki párt, jelenleg vezeti a pártok népszerűségi listáját a szigetországban. Aszo Taro kormányfő viszont rohamosan veszít népszerűségéből, mert a közvélemény csalódott a gazdaság gyenge teljesítménye és Aszo tétlensége miatt.

Japánban idén októberig kell megtartani a parlamenti választásokat, s eddig úgy tűnt, hogy a választási győzelemre a DPJ-nek, a miniszterelnöki tisztség elnyerésére pedig Ozavának van a legnagyobb esélye. A mostani botrány mindazonáltal jelentős csapást mérhet a DPJ népszerűségére.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) kiaknázhatná az ellenzék pártfinanszírozási botrányát, csakhogy az ügy feszegetése akár vissza is üthet. "Ők is kapnak pénzt. Ha valóban utánajárnak a demokraták ezen ügyének, saját problémáik is felszínre kerülhetnek. Valójában egyformák" - idézte a brit hírügynökség a Nozomi Securities vállalat egyik vezetőjét.