Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Pokolgépes merényletek Pakisztánban

2009.03.07. 18:26
Egy halottat használtak csaliként a pakisztáni iszlám szélsőségesek, hogy megölhessék a rendőrség néhány tagját.

Pokolgépes merényletben életét vesztette legalább hét rendőr és egy járókelő szombaton az északnyugat-pakisztáni Pesavar közelében - közölték rendőrségi források. Két másik merénylet további hét halálos áldozatot követelt a térségben.

Kémrepülő

A dél-ázsiai ország hatóságai közben azt közölték: vizsgálják azokat a jelentéseket, melyek szerint Dél-Vazirisztán tartomány Angor Adda körzetében - közvetlenül az afganisztáni határ mentén - lezuhant egy amerikai pilóta nélküli kémrepülőgép.

Az újabb gyilkos merényleteket alig néhány nappal azután követték el, hogy álarcos fegyveresek a kelet-pakisztáni Lahorban rajtaütöttek Srí Lanka-i krikett válogatott autóbuszán, és a támadásban hat rendőrt és két civilt megöltek.

A szélsőségesek szombaton az afgán határ mentén több támadást is elkövettek a biztonsági erők ellen. Egy katonai konvoj mellett felrobbantott pokolgép három járókelőt ölt meg, négy katonát pedig megsebesített az északnyugati Darra Adam Hél városában. A nyolc halálos áldozatot követelő Pesavar közeli merénylet azonban az első olyan eset volt, amikor a terroristák egy holttestet használtak csaliként.

Mint a helyi rendőrparancsnok, Rahim Sah elmondta, a rendőrök egy ellenőrző pontnál leparkolt gépkocsihoz vonultak ki, miután egy névtelen telefonáló arról értesítette őket, hogy holttestet látott az autóban. Amikor azonban megpróbálták kiemelni a hullát, felrobbant az autóba rejtett pokolgép.

Ugyancsak szombaton a Haibár törzsi körzet Tirah falujának mecseténél négy embert ölt meg egy önmagát felrobbantó merénylő, öten megsebesültek. Egy pakisztáni kormánytisztviselő közlése szerint a mecset az egyik központja volt az Anszarul Iszlám szélsőséges csoportnak, amely riválisa az ugyancsak szélsőséges Laskar-i-Iszlám csoportnak.

Pakisztánban az elmúlt években a robbantásos merényletek java részét a biztonsági erők ellen követték el az északnyugati országrészben, bár politikusok és nyugati kapcsolatokkal rendelkező intézmények is támadás célpontjává váltak. E merényletek többsége a vallási fanatikus muzulmán tálibokhoz vagy az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő radikális iszlamisták számlájára írható.

A szombaton eltűnt amerikai pilóta nélküli kémrepülőről a pakisztáni hadsereg illetékese azt mondta, hogy egyelőre keresik a roncsokat, helyi vezetők arról számoltak be, hogy tálib fegyveresek lőtték le a repülőgépet.

A feltételezések szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA által működtetett pilóta nélküli gépek az elmúlt évben több mint 30 rakétatámadást intéztek feltételezett tálib fegyveresek és vezetőik ellen, a támadások több mint felét szeptember óta hajtották végre.