Auguszta
-3 °C
2 °C

Lázadás tört ki Madagaszkáron

2009.03.08. 16:11 Módosítva: 2009-03-08 16:11:13
Lázadás tört ki vasárnap egy fontos madagaszkári katonai támaszponton a főváros közvetlen közelében - jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

A katonák közölték, hogy nem engedelmeskednek tovább a rendszer parancsainak. A támaszponthoz vezető utakat a katonák eltorlaszolták. Ebben az Antananarivo központjától csak hat kilométerre fekvő táborban a hadsereg adminisztratív és műszaki alakulatok kaptak helyet.

Szószólójuk közölte, hogy "nem hallgatnak tovább a feletteseikre, a szívükre hallgatnak". Őket arra képeztek ki, hogy megvédjék az embereket és a javakat, nem pedig arra, hogy az emberekre lőjenek - tette hozzá. A hadsereg vezérkari főnöke megpróbálta helyreállítani a rendet, de sikertelenül távozott a támaszpontról.

Ezzel egy időben rejtekhelyre vonult a madagaszkári ellenzék vezetője, Andry Rajoelina, aki szerint a kormányzat meg akarja fojtani a mozgalmukat. A belbiztonsági erők szombat éjjel elfoglalták a politikus saját tévéadóját és rádióját, emiatt ezek beszüntették az adást. A szóvivő közölte, hogy Rajoelina nem távozott a fővárosból, mert nem hagyja el a népet, viszont biztonságos helyre vonult. Rajoelina azzal vádolja a kormányzatot, hogy elsikkasztja a közpénzeket, és veszélybe sodorja a demokráciát.

A hatóságok lezárták vasárnap az Antananarivo főterére, az ellenzéki tüntetések hagyományos fő helyszínére vezető utakat. A hatalmi harc januári kirobbanása már 135 ember vesztette életét az Afrika nyugati keleti partjánál fekvő szigetországban.