Valér
2 °C
8 °C

100 százalék szavazott Kim Dzsongilre

2009.03.09. 08:52 Módosítva: 2009-03-09 09:02:19
Szavazókörzetében egyhangúlag ismét képviselőnek választották Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt a sztálinista országban tartott parlamenti választásokon. A 333-as szavazókörzetben az összes választó Kimre adta voksát, és ezzel ismét kifejezésre juttatta "megingathatatlan elszántságát, hogy kész az államfő önfeláldozó védelmére" - ismertette a KCNA hivatalos hírügynökség az előző napi választás első eredményeit.
Kim Dzsongil szavaz
Kim Dzsongil szavaz

Megfigyelők az utódlás szempontjából nagy jelentőséget tulajdonítanak a mostani szavazásnak, és leginkább arra kíváncsiak, hogy bekerül-e a Legfelsőbb Népi Gyűlés tagjai közé Kim Dzsongun, az észak-koreai vezető legifjabb fia, akit a 67 éves diktátor legesélyesebb utódjának tartanak.

"Ez lenne az első lépés Kim Dzsongun számára azon az úton, hogy apja örökébe lépjen", mert a parlamenti képviselőség ugródeszka lehet magasabb posztok betöltéséhez - fejtegette korábban Szong Jang Szun dél-koreai parlamenti képviselő, az egyik Észak-Korea-szakértő.

A mostani parlamenti választás tavaly augusztusban lett volna esedékes, de megtartását minden indoklás nélkül elhalasztották. Akkoriban olyan hírek terjedtek el, hogy Kim Dzsongilt szélütés érte, amit alátámasztani látszott, hogy a "Kedves Vezető" hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől.

Azóta úgy tűnik, Kim Dzsongil felépült, de az utód személyéről továbbra is folynak a találgatások. Az a híresztelés, miszerint az észak-koreai vezető három gyermekének egyikét fogja megnevezni utódjának, azért tartja magát, mert a hatalmat hagyományt teremtő módon ő is apjától, az országot alapító Kim Ir Szentől örökölte meg.

A 687 fős Legfelsőbb Népi Gyűlést öt évre választják, és lényegében pecsétnyomó gépezetként működik: évente egyszer vagy kétszer ül össze, hogy jóváhagyja a kormány döntéseit. Választásra minden 17. életévét betöltött észak-koreai állampolgár ogosult, szavazókörönként egy jelölt indult, akit az állampárt, az 1945-ben alapított Koreai Munkapárt választott ki. A szavazás eredményeit még hétfőn közzéteszik.