Megrongálták a vereckei emlékművet

2009.03.09. 13:25 Módosítva: 2009.03.09. 13:41
Ukrán nacionalisták bűnbánatra szólították fel Budapestet az 1939-es bevonulás miatt. Tönkretették az emlékmű oltárkövét, burkolatát, és kék-sárga horogkereszteket festettek rá.

Súlyosan megrongálták Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékművet; az esetről vasárnap este értesítették kirándulók az ungvári magyar főkonzulátust.

vereckei

Az ismeretlen tettesek leverték az emlékmű két alsó tömbjének kőburkolatát, megbontották a sarkait. Ugyancsak megrongálták az emlékjel fekete gránitból készült, kocka alakú oltárkövét, amelynek letörték a sarkait és részben az éleit.

Az emlékmű északi oldalára a "Budapest, gyakorolj bűnbánatot Kárpát-Ukrajnáért!", a nyugati oldalára pedig a "Dicsőség Ukrajnának!" feliratot mázolták fel kék-sárga ukrán nemzeti színekkel. Az emlékmű tömbjeire kék-sárga horogkereszteket pingáltak, az oltárkő keresztje mellé pedig az ukrán címert festették. Az emlékjel déli oldalára az "1939. III.15" feliratot, azaz Kárpát-Ukrajna magyar királyi honvédség általi elfoglalásának dátumát írták.

A területileg illetékes volóci járási rendőrség helyszínen tartózkodó nyomozócsoportjának vezetője elmondta, egyelőre nem tudták megállapítani, mikor történhetett az emlékműrongálás, és nyomokat sem sikerült rögzíteniük az éjszaka lehullott nagy mennyiségű hó miatt. Jegyzőkönyvet vettek fel, és bűnügyi eljárást indítanak az ügyben.

A múlt év júliusában felavatott emlékmű megrongálása egybeesik azzal a kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely napok óta zajlik Kárpát-Ukrajna önálló államként történt kikiáltásának 70. évfordulója alkalmából.