A szlovák kormány elfogadta a nyelvtörvény szigorítását

2009.03.11. 20:18
Sajnálattal fogadta a Külügyminisztérium, hogy a szlovák kormány szerdán jóváhagyta az államtörvény szigorításának tervezetét úgy, hogy figyelmen kívül hagyott több véleményt. Így az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosának, több szlovák civil és magyar érdekvédelmi szervezetnek az ellenvéleményét, és figyelmen kívül hagyta a magyar és szlovák parlamenti bizottságok közelmúltban megtartott tárgyalásain megfogalmazott magyar kérést.

A Külügyminisztérium bízik abban, hogy a törvénymódosítás további előkészítése során Szlovákia a nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségekkel teljes összhangban fog eljárni és az utóbbi hetekben lezajlott kétoldalú megbeszéléseken megjelölt céloknak megfelelően, a félreértésekre okot adó lépéseket kerülve, a kisebbségi közösségek életét hátrányosan nem befolyásoló döntést hoz - tájékoztatta a Független Hírügynökséget szerda esti közleményében Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője.

A szlovák kormány szerdán hagyta jóvá az államtörvény szigorításának tervezetét, miszerint a magyar nyelvet csak másodlagosan, korlátozottan lehet használni. Szerepel még az is, hogy száztól akár ötezer euróig (26 ezertől 1,3 millió forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják az államnyelvről - vagyis a szlovák nyelvről - szóló törvény ellen vétőket.