Három év börtön a cipődobálónak

2009.03.12. 10:47 Módosítva: 2009.03.12. 10:54
Csütörtökön három év börtönre ítélték Irakban azt az újságírót, aki még december közepén dobta meg egy sajtótájékoztatón cipőjével George W. Bush akkori amerikai elnököt.

Háromévnyi börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bíróság azt az iraki újságírót, aki decemberben cipővel dobálta meg az amerikai elnököt. Muntazer al-Zaidi, akit idegen ország vezetője elleni támadással vádoltak, a tárgyaláson ártatlannak vallotta magát.

Bush és al-Maliki a bagdadi cipődobálós sajtótájékoztatón
Bush és al-Maliki a bagdadi cipődobálós sajtótájékoztatón

A harmincéves televíziós riporter ügyét a bagdadi Iraki Központi Büntetőbíróság tárgyalta. A férfi azért állt a törvényszék elé, mert tavaly december 14-én George Bush felé hajította cipőit az akkori amerikai elnök bagdadi búcsú-sajtótájékoztatóján, miközben azt kiáltotta az elhajló elnöknek: "ez a búcsúcsókod, te kutya".

A csütörtöki tárgyalás során a bíró azon kérdésére, hogy ártatlannak érzi-e magát, az újságíró így válaszolt: "Igen, a reakcióm természetes volt, bármely más iraki ezt tette volna."

A cipődobálás súlyos sértést jelent az arab világban, al-Zaidit pedig tette után hősként ünnepelték az irakiak. Miután azonban a férfi börtönbe került, úgy döntött, hogy politikai menedékjogot kér Svájcban, mert "nem tud többé újságíróként dolgozni Irakban", ahol "élete pokollá változhat".