Magyarok is részt vettek a prágai gazdatüntetésen

2009.03.12. 21:02 Módosítva: 2009.03.12. 21:07
Mintegy nyolcezer, főként közép-európai gazdálkodó tüntetett csütörtökön Prágában a cseh mezőgazdasági minisztérium előtt, egyenlő bánásmódot követelve a régi és új uniós tagországok gazdálkodói között.

Kőrösi Zsolt, a Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője a helyszínről telefonon a tüntetés megkezdését követően elmondta: a demonstráción elsősorban közép-európai gazdálkodók, csehek, szlovákok, lengyelek, szlovénok, magyarok, litvánok vesznek részt, de képviseltetik magukat az osztrák és a német gazdaszervezetek is.

A tüntetésen résztvevők fő követelése, hogy az újonnan csatlakozott uniós országok gazdálkodói ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint a régi tagországokban dolgozó társaik. Emellett a tejpiac jelenlegi kaotikus viszonyainak rendezését és átláthatóvá tételét is követelik a gazdák.

A tüntetésen részt vevő gazdálkodókat Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke üdvözölte, aki felsorolta a gazdálkodók követeléseit, hangsúlyozva: a legfontosabb az volna, hogy a régi és az új tagországok gazdálkodói egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Az elnök szerint a cseh mezőgazdaság gyakorlatilag a padlón van, mivel a múlt évben tovább csökkent az ágazat nyeresége és azt szerinte csak a támogatások tartják fenn.

A tüntetőkhöz beszélt Petr Gandalovic, a cseh mezőgazdasági miniszter is, akit beszéde közben többször is a gazdálkodók füttykoncertje szakított félbe. A cseh agrártárca vezetője ugyanis azt mondta, hogy az újonnan csatlakozott országokban dolgozó gazdálkodók és a régi tagországok gazdái várhatóan csak 2013 után tevékenykedhetnek majd egyenlő feltételek között. Addig az új tagországokban dolgozóknak várniuk kell. Ez hangos nemtetszést váltott ki a tüntetőkből.

A demonstráció színhelyére várták Mariann Fischer Boelt, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosát, akinek a tüntetők megbízottai petíciót kívántak átadni. A petíció lényege az egyenlő bánásmód követelésén túl a jelenleg nagy bajban lévő tejtermelő ágazat problémáinak európai szintű rendezése, ami főként a kelet-közép-európai tagországokat sújtja.

A termelők mindenekelőtt egységes tejfelvásárlási árat szeretnének elérni, ami literenként 30 eurócent körül lenne szerintük reális. Ez literenként 80-90 forintos magyarországi felvásárlási árakat jelentene.

Marian Fischer Boel, aki egy konferenciára érkezett a cseh fővárosba, találkozott a tüntetők képviselőivel, és megígérte, hogy a jövő hónapban Brüsszelben folytatják a tárgyalásokat.

A tiltakozók tejet és gabonát öntöttek ki a szálloda elé, ahol az EU-biztos és Gandalovic tárgyalt. A magyar gazdálkodók képviseletében jelenlévő tüntetők a két legnagyobb magyar tenyésztőszervezetet, a holstein-fríz tartókat és a magyartarka-tenyésztőket képviselik, azaz mintegy 2200 hazai tejtermelőt.

Az európai tejpiac válsága súlyosan érinti a magyar tenyésztőket is. A magyar tejpiac problémái a gazdák szerint ugyanis elsősorban abból adódnak, hogy az EU bizottsága nemrégiben felemelte a tejkvótát. Ezért Magyarországon és több környező országban is tejfeleslegek keletkeztek, emiatt a tejet csak olcsóbban lehet eladni.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya emiatt a múlt héten bejelentette, hogy a tejágazat válsága miatt felújítja tevékenységét az ágazati demonstrációs bizottság. A választmány azon az állásponton volt, hogy amennyiben nem kapnak érdemi segítséget az ágazati problémák megoldásához az agrártárcától, úgy a továbbiakban országszerte tiltakozásokra lehet számítani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla