Két japán romboló indult a kalózok ellen

2009.03.14. 09:43 Módosítva: 2009.03.14. 09:55
A szomáliai kalózok elleni nemzetközi akcióban vesznek részt a hajók, de a katonák csak saját állampolgáraik elleni támadás esetén használhatják a fegyverüket. Egy törvénytervezet azonban hamarosan változtathat ezen.

Két japán romboló indult el szombaton a Hirosima melletti Kure kikötőből az Ádeni-öbölbe, hogy részt vegyen a szomáliai kalózok elleni nemzetközi akcióban, közölte egy katonai illetékes.

Ez lehet az első eset, hogy japán katonák fegyverüket is használják külföldön a második világháború óta. Küldetésük egyelőre abban áll, hogy a térségben lévő japán hajókat védjék. A tervek szerint a két romboló két-három hét múlva érkezik meg az Ádeni-öbölbe és csatlakozik az amerikai, európai és kínai járőrhajókhoz.

Több száz hajót támadtak meg tavaly

Mindkét hajón egyenként két járőrhelikopter és két rohamcsónak található, és összesen mintegy négyszáz katona teljesít rajtuk szolgálatot.

Az Ádeni-öbölben az elmúlt év során több száz hajót támadtak meg a szomáliai kalózok. Minden évben legalább kétezer japán hajó használja ezt a tengeri útvonalat a Szuezi-csatornán való átkeléshez.

Egyelőre csak japánok elleni támadás esetén lőhetnek

A szigetország pacifista alkotmánya szerint a japán önvédelmi erők csak az ország elleni, vagy japán állampolgárok elleni támadás esetén használhatják a fegyverüket. Egy, a parlament elé terjesztett törvénytervezet azonban felhatalmazná a haditengerészetet arra, hogy több figyelmeztető lövés után tüzet nyithassanak olyan kalózhajókra, amelyek más külföldi hajókat támadnak.

Mindeddig a japán haderők csak logisztikai, szállítási és újjáépítési küldetésekben vettek részt Irakban, valamint békefenntartó missziókban az ENSZ égisze alatt.